
با توجه به مزایای متعدد صنایع تبدیلی از جمله ایجاد اشتغال، فرآوری و افزایش مدت مصرف محصولات کشاورزی، کاهش هزینهها و هدررفت محصولات کشاورزی، توسعه و گسترش این صنایع، راهی برای رشد اقتصادی در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی که البته تقویت ارتباطات میان بخشهای کشاورزی است .
صنایع تبدیلی از میزان بیکاریهای فصلی و دائمی در مناطق روستایی کم کرده و زمینه مناسب برای توسعه بخش کشاورزی را فراهم میکند و به افزایش تولیدات، بهرهوری ایجاد فرصتهای شغلی، تأمین نیازهای اساسی، پیوند با دیگر بخشهای اقتصادی و کاهش نابرابریهای منطقهای منجر میشود.
بسیاری از محصولات کشاورزی زمان تولید و مصرف محدودی دارند و برداشت این محصولات در یک زمان کوتاه انجام میشود ولی در زمان طولانیتری مصرف میشود و صنایع تبدیلی میتواند با حفظ و نگهداری محصولات در آنها بهگونه ای تغییر و تبدیل ایجاد کند که امکان مصرفشان در طول سال میسر باشد.
با توجه به اهمیت این موضوع اما استان همدان بسیار در این زمینه ضعیف عمل کرده است و بارها هم مسئولان به این مسأله اذعان داشتهاند، نبود زیرساختهایی همچون تولید آبمیوه، کمپوت، شربتهای متنوع و همچنین نبود کارگاههایی برای بستهبندی شکیل محصولات باغی، کشاورزان را مجبور کرده است که محصول خود را بهصورت تازه و قیمت بسیار کم به فروش برسانند. شهرستان ملایر یکی از شهرستانهای استان همدان است که رتبه خوبی در تولید محصولات باغی و کشاورزی دارد اما در حوزه صنایع تبدیلی بسیار ضعیف عمل کرده است.
آلبالو یکی از این محصولات است که با وجود برداشت سالانه این محصول در باغات شهرستان ملایر از نبود صنایع تبدیلی متضرر است، بهطوریکه تمامی این محصول به تهران فرستاده میشود.
با یکی از باغداران به گفتوگو نشستیم، او با لحنی گلایهمند گفت: زحمت باغداری و کشاورزی بسیار است اما درآمدش اندک است.
او گفت: چون کارخانهای در شهرستان نداریم، مجبوریم برای اینکه محصولمان خراب نشود آن را به قیمت بسیارکم بفروشیم.
او افزود: پولی که واسطه برای خرید محصولمان میدهد، هزینه رنج و زحمتش هم نمیشود.
او در ادامه گفت: از مسئولان میخواهم که در اینباره تدبیری بیندیشند که ما مجبور نباشیم محصولمان را ارزان بفروشیم.
برداشت ۳۶۰۰ تن آلبالو
از باغات ملایر
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملایر گفت: سالانه بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ تن آلبالو از باغات این شهرستان برداشت میشود.
علیمروت امیری با اشاره به اینکه ۵۶۷ هکتار اراضی این محصول بارور شده است، گفت: سالانه بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ تن از این مقدار محصول برداشت میشود.
وی افزود: برداشت آلبالو از اواسط تیرماه آغاز میشود و تا پایان مردادماه ادامه دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملایر ادامه داد: هر سال حدود 5 تا ده درصد به سطح زیر کشت مزارع آلبالو در شهرستان ملایر اضافه میشود که درصد رشد آن بستگی به شرایط بازار و نرخ قیمت محصول دارد.
وی میزان برداشت آلبالو در شهرستان ملایر از هر هکتار را حدود 4 تن دانست و افزود: امسال با توجه به سرمازدگی حدود ده تا ۲۰ درصد باغات آلبالو شهرستان دچار خسارت شد.
امیری با بیان اینکه ملایر رتبه نخست تولید آلبالو در استان را دارد، تصریح کرد: بیشترین مصرف آلبالو برای تهیه شربت، ترشی، لواشک و آلبالو خشک بوده و با توجه به کیفیت بالای آلبالوی این شهرستان مصرف تازهخوری آن بیشتر در بازار تهران به فروش میرسد.
وی با بیان اینکه بیشترین میزان تولید آلبالو در بخش زند این شهرستان است، گفت: کمازان، کَساوند، گوشه کساوند، میشن، سیاه چغا، پری، احمدیه و زنگنه از روستاهای این بخش هستند که بیشترین تولید آلبالو را دارند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ملایر در ادامه به تولید گیلاس در باغات ملایر اشاره کرد و گفت: ۳۰۷ هکتار از اراضی شهرستان ملایر زیر کشت گیلاس است که از این میزان ۲۵۲ بارور و ۵۵ هکتار غیربارور است.
وی میزان برداشت هر هکتار در باغات گیلاس را ۷ هزار و ۳۰۰ کیلو دانست و افزود: سالانه بیش از هزار و ۸۴۰ تن گیلاس از باغات ملایر برداشت میشود و بیشترین میزان تولید گیلاس نیز در بخش زند است.
امیری میانگین تولید گیلاس در این شهرستان را 3 هزار و ۲۰۰ کیلوگرم در هر هکتار برشمرد و خاطرنشان کرد: ملایر یکی از شهرستانهای عمده در تولید گیلاس است.
فرش قرمز مسئولان برای سرمایهگذار در حوزه صنایع تبدیلی
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی در اینباره گفت: متأسفانه در بحث صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی در استان ضعیف عمل شده است و دستمان در این حوزه خالی است.
حجتالاسلام والمسلمین احد آزادیخواه گفت: اما بهدنبال جذب سرمایهگذار در این حوزه هستیم و با آغوش باز از سرمایهگذار استقبال میکنیم.
سرویس ایران / استان همدان / معصومه سلیمانی صابر
http://rian.ir/?p=12050