
برای صادرات محصولات کشاورزی باید بهدنبال راه دیگری غیر از تعهد ارزی باشیم
■ باید فاتحه بخش کشاورزی خوانده شود
امروزه صادرات غیرنفتی نقش بسیار مهمی را در ثبات و پایداری اقتصاد کشورها ایفا میکند و ظرفیت بالای کشور در حوزه کشاورزی باعث شده است که بخشی از این درآمد به این حوزه اختصاص داشته باشد اما با تصویب موضوع تعهد ارزی و برگشت ارز به داخل کشور این حوزه با چالشهایی روبهرو شده است.
رئیس انجمن صادرکنندگان کشمش ملایر با اشاره به اینکه در حوزه محصولات کشاورزی صادرکنندگان محصولات مازاد بر مصرف مردم را صادر میکنند، افزود: محصولاتی مثل کشمش، خرما و پسته جزو اقلام غیرضروری و کالای لوکس بهشمار میروند و اگر در سبد خانوار نباشند مشکلی بهوجود نمیآید. منوچهر رضایی در ادامه اظهار کرد: وقتی صادرات این محصولات را محدود کنیم دیگر قادر به رقابت در بازارهای خارجی نیستیم.
وی با اشاره به صادر نشدن محصولات مازاد بر مصرف داخل، افزود: اگر عرضه باشد ولی تقاضایی برای خرید محصول وجود نداشته باشد قیمت محصولات کشاورزی افت میکند و با تصمیم بانک مرکزی مبنیبر تهعد ارزی نخستین ضربه به کشاورز و تولیدکننده وارد میشود و صادرکننده را هم با مشکل مواجهه میکند.
رضایی گفت: بانک مرکزی باید مشوقهایی را برای صادرکندگان اینگونه محصولات درنظر بگیرد نه اینکه با وضع قوانین اینچنینی باعث شود صادرکنندگان محدود شوند.
وی با اشاره به اینکه تعهد ارزی باید برای صادرکنندگانی که از ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی استفاده میکنند درنظر گرفته شود، افزود: درآمد خوب برای باغدار و کشاورز ایجاد انگیره میکند که در روستا بماند اگر باغدار احساس کند که تولید محصولش ارزشافزودهای برای او ندارد، مجبور میشود برای امرارمعاش به شهرها مهاجرت کند و این امر سبب افزایش حاشیهنشینی نیز میشود.
رئیس انجمن صادرکنندگان کشمش ملایر در ادامه تصریح کرد: اگر بحث تعهد ارزی در حوزه کشاورزی درلایحه بودجه سال ۱۴۰۰ از محصولات کشاورزی برداشته نشود باید فاتحه بخش کشاورزی را در صادرات محصولات کشاورزی خواند.
وی همچنین ادامه داد: محصول کشمشی را که در مهرماه من بهعنوان کارخانهدار به قیمت ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان میخریدم درحالحاضر قیمت آن به زیر ۱۵ هزار تومان رسیده و بیشتر از صادرکننده باغدار را متضرر کرده است.
رضایی با اشاره به اینکه چند سال پیش تاکداران قزوین کشمشهای خود را در اعتراض به قیمت پایین آن به کف خیابان ریختند، افزود: اگر حمایت از صادرکننده صورت نگیرد، هم واحدهای فراوری کشمش تعطیل میشوند و هم باغدار از این موضوع بسیار متضرر میشود.
رئیس انجمن صادرکنندگان کشمش ملایر گفت: اگر رقم صادرات در سالهای گذشته در حوزه محصولات غیرنفتی در استان همدان به رقم قابل توجهی رسید، بهدلیل مشوق هایی بود که برای صادرکنندگان درنظر گرفته شد، اگر از صادرکننده حمایت شود تا محصول مازاد بر مصرف مردم صادر شود قیمت این محصول به تعادل میرسد و کشاورز هم مجبور نمیشود محصولش را دور بریزد.
رضایی همچنین گفت: حتی اگر امکان صادرات محصولات مازاد برای تولید کشاورز وجود نداشته باشد دولت باید در قالب تعاونی روستایی با قیمت مناسب این محصولات را خریداری کند تا انگیزه تولید برای کشاورز باقی بماند.
وی ابراز امیدواری کرد: با پیگیری مسئولان مربوطه و رفع تعهد ارزی برای صادرات محصولات کشاورزی انگیزه تولید برای کشاورز و انگیزه صادرات برای صادرکننده همچنان باقی بماند.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس نیز در اینباره گفت: موضوع تعهد ارزی قانونی است که بانک مرکزی ملزم به اجرای آن است و این الزام سبب میشود که صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات را به کشور برگردانند.
حجتالاسلام والمسلمین احد آزادیخواه با اشاره به اینکه صادرکنندگان کشمش به 2 نکته مهم در حوزه صادرات این محصول اشاره کردهاند، افزود: نخست اینکه این محصول جزو محصولات لوکس است و دوم اینکه نبود این محصول در سبد غذایی مردم مشکلی ایجاد نمیکند.
رئیس مجمع نمایندگان استان افزود: از طرفی صادرکنندگان ما مازاد برمصرف کشور را صادر میکنند و اگر این روند دچار اخلال شود ضربه مهلکی را به کشاورز و تولیدکننده میزند.آزادیخواه با اشاره به اینک موافق تعهد ارزی هستم به شرطی که صادرکننده انگیزه خود را برای صادرات از دست ندهد، افزود: اگر این موضوع سبب بیانگیزگی صادرکننده شود، جفای به کشاورز است.
وی درادامه تصریح کرد: حمایت از کشاورز و تولید کننده زمانی محقق میشود که کشاورز بتواند محصولش را به قیمت و به موقع بفروشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگرصادرات نباشد عملا شرکتهای صادرکننده صادرات ندارند و این است که کشمش روی دست کشاورز مانده و اگر موضوع تعهد ارزی در مجرای خودش نباشد بهضرر تولیدکننده و کشاورز است و در بخش کشاورزی و محصولات کشاورزی باید دنبال راهکار دیگری غیر از تعهد ارزی باشیم.
سرویس ایران / استان همدان / معصومه سلیمانی صابر
http://rian.ir/?p=12902