
زندگی روستایی آرام و آهسته پیش میرود. زندگی روستا هنوز هم خالی از سروصداست و فرسوده شدن از سختیها و هیاهوی زندگی شهرنشینی غایب همیشگی آن، در روستاست که شادیها و غمها تقسیم میشوند، آدمهای روستا به هم نزدیکترند و آنجاست که همسایه از حال همسایه خبر دارد.
وجود روستا بهعنوان یکیاز مهمترین پایگاههای تولید مواد حیاتی و رفع نیازهای اساسی هر جامعه است. ۹۰ درصد تولیدات کشاورزی در روستاها انجام میشود و به این دلیل جایگاه روستاها باید در نظام برنامهریزی روستایی بسیار ویژه باشد.
روستای تاریخی پری از توابع بخش زند شهرستان ملایر، در ۲۷ کیلومتری جنوب شرقی این شهرستان قرار گرفته است. روستای پری زادگاه کریم خان زند است و قدمت آن با توجه به سفالینه و سکههای قدیمی پیداشده در کاوشهای صورت گرفته به دوران مادها میرسد.
پری بهمعنای گرداگرد و پیرامون و نام دختر کریم خان زند بوده است. مردم روستای پری به زبان لری سخن میگویند، جمعیت این روستا در سال ۹۸ حدود ۸۲۱ نفر گزارش شده است. بیشتر مردم روستای پری از طریق کشاورزی و دامداری امرار معاش میکنند.
باغهای انبوه، کنارههای رودخانه، شکوفههای آلبالو، قناتهای قدیمی، طبیعت متنوع و گیاهان دارویی، تپه باستانی پری(قلعه بلنده)، حمام کریمخانی و اماممزاده دوخواهران از جمله جاذبههای گردشگری این روستا بهشمار میرود.
قلعه پری (قلعه بلنده) در مرکز روستا واقع شده است. بنای اولیه آن به قرن چهاردهم پیشز میلاد نسبت داده میشود. بر فراز خرابههای این قلعه، قلعه منسوب به کریم خان زند قرار دارد که محل تجمع و سازماندهی لشکریانش بوده است. در اطراف و داخل رودخانه تعداد ۶ تپه باستانی وجود دارد که در آن سفالینه و سکههای قدیمی پیدا شده است.
انواع قالی و گلیم مهمترین صنایعدستی، کشمش، شیره انگور، باسلوق و گردو از سوغات این روستا است. اما روستایی با این قدمت تا به امروز نتوانسته است به جایگاه خودش برسد. روستایی که عنوان روستای هدف گردشگری را یدک میکشد، اما دریغ ازیک خانه بومگردی یا برنامه گردشگری که بتواند این روستا را به جایگاه واقعی خودش برساند.
رئیس اداره میراث فرهنگی ملایر در گفتوگو با همدانپیام در این رابطه گفت: روستای پری چند سالی است که بهدلیل ظرفیتهای تاریخی و فرهنگی بهعنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شده است که در این چند سال اقدامات بسیار خوبی در این روستا صورت گرفته است.
ابراهیم جلیلی به تپه باستانی پری (قلعه بلنده) اشاره کرد و گفت: در سال ۹۷ زمینهای اطراف قلعه از مالکان خریداری شده و آزادسازی عرصه انجام شده است و خیابانهای اطراف آن نیز با هزینهای بالغ بر ۲۰۰ میلیون تومان آسفالت شده است.
وی در ادامه تصریح کرد: این قلعه برای جذب گردشگر و کاووشهای بیشتر مستلزم صرف هزینه و اعتباری بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان است که با توجه به شرایط کنونی کشور تامین این اعتبار ممکن نیست.
وی هم چنین به حمام کریمخانی روستا اشاره کرد و افزود: حمام روستا در لیست آثار باستانی کشور ثبت نشده است اما با اینحال مرمت سقف این حمام انجام شده است.
جلیلی به نبود خانه بومگردی در روستا اشاره کرد و افزود: افرادی در این روستا متقاضی تاسیس خانه بومگردی بودهاند و به اداره میراث فرهنگی مراجعه کردهاند اما بنا و ساختمان موردنظر آنها شرایط لازم را برای تبدیل شدن به خانه بومگردی نداشته است.
جلیلی در ادامه افزود: استحکام بنا، داشتن امکانات بهداشتی، ظرفیت اسکان ۴ خانوار و تایید صلاحیت فرد تاسیسکننده از شرایط تاسیس خانه بومگردی است. اگر فردی درخواست خانه بومگردی داشته باشد و شرایط لازم را هم داشته باشد می تواند طرح خود را در سامانه کارا ثبت کند، در صورت تایید طرح میتوانند از وام ۶ درصد روستایی استفاده کنند.
وی به درآمدزایی خانههای بومگردی اشاره کرد و گفت: تاسیس خانه بومگردی بسیار درآمدزاست و صاحب خانه بومگردی میتواند از طریق درآمد اقامت، پذیرایی و بومگردانی به درآمد قابل توجهی دست پیدا کند.
رئیس اداره میراث فرهنگی ملایر در پایان افزود: در سطح شهرستان ملایر ۲ خانه بومگردی فعال داریم که کار پذیرش مسافر را انجام میدهند و در حال فعالیت هستند و ۴ مجوز جدید هم برای تاسیس خانههای جدید صادر شده است.
سرویس ایران / استان همدان / معصومه سلیمانی صابر
https://rian.ir/?p=12047