مشکلات پرستاران پاشنه آشیل ظفرقندی برای استیضاح می شود؟
انباشت مشکلات پرستاران و عدم حل مشکل به صورت کامل و توقعات نمایندگان مجلس برای تسریع انتصابات و حل مشکلات کادر درمان و پرستاران علی الخصوص پرستاران جذب شده با واسطه در شرکت های زیر مجموعه هیات امنای صرفه جویی ارزی مانند یک بمب ساعتی در زیر صندلی ظفرقندی تیک تاک می کند و ممکن است او را هر لحظه به استیضاح نزدیک تر کند و وزیری دانا و مجرب که قرار بود برای پزشکیان که خودش سابقه سالها مدیریت حوزه سلامت را داشته و قول حل مشکلات را داده بود نقش ستون اصلی کابینه را ایفا کند، تبدیل به دومینوی نخست فروریختن کابینه پزشکیان شود.
در سال های قبل و علی الخصوص ماه های گذشته همواره بحران های شغلی پرستاران یکی از اولویت های نظام سلامت کشور و دستگاه های دولتی و حاکمیتی بوده است. به نحوی که پس از استقرار دولت دکتر پزشکیان و رای اعتماد به دکتر ظفرقندی در کسوت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، یکی از گره های کلیدی وزارتخانه وبدا همواره مشکلات معیشتی پرستاران عنوان شده است.
مشکلات پرستاران در طول سالها تقریبا ثابت مانده و آنقدر انباشته شده که به نوعی رسوب گرفته است. از طرفی مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در طول سالها و دورههای مختلف نتوانستهاند فرمولهای مناسبی برای پیشگیری از این مشکلات طراحی کرده یا مرهمی بر درد پرستاران بگذارند. انباشت این مشکلات منجر به کاهش رضایت شغلی، تغییر شغل و حتی در مواردی دست کشیدن از شغل پرستاری شده است. از طرفی برخی پرستاران هم ترجیح میدهند مهاجرت کرده و در کشورهای دیگر به شغل پرستاری ادامه بدهند. این در شرایطی است که به گفته مسئولان و صاحب نظران در حوزه پرستاری، کمبود پرستار یک مشکل جهانی است و فقط محدود به کشور ما نمیشود و در نتیجه سایر کشورها از نیروی کار آموزش دیده استقبال میکنند.
در هفته های گذشته و پس از انتشار اخبار متعدد در نقد هیات امنای صرفه جویی ارزی که کماکان با ریاست مدیران بازمانده از دولت قبل ادامه فعالیت میدهد در رسانه های اجتماعی نقدهایی پرسش گونه مبنی بر ” میزان ۱۷۵ ساعت اضافه کاری چرا به همه پرسنل زیر مجموعه هیات امنا، علی الخصوص پرستاران تعلق نمیگیرد ؟ آیا حواشی هیات امنای صرفه جویی وزارت بهداشت اولین دلیل استیضاح وزیر بهداشت خواهد بود؟ دلیل عدم جذب پرستاران توسط دانشگاه چیست و از واسطه گری هیات امنای صرفهجویی ارزی در جذب پرستاران چه جریانی منفعت کسب میکنند؟ میزان حق العمل کاری موسسه کارآفرینان هیات امنای صرفهجویی ارزی در جذب پرستاران چقدر است ؟ ” نسبت به عملکرد وزارت بهداشت مطرح شده است.
امیر پروسنان از خبرنگاران پیشکسوت سلامت در ایرنا در تحلیل این موضوع نوشته است: محمد رضا ظفرقندی «وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» در همان روز اول حضور در ساختمان وزارت بهداشت گفت: اولین اقدام ما حل فوری مشکلات در حوزه دارو و مطالبات پرستاران است که در این زمینه هماهنگیهای لازم با سازمان برنامه و بودجه در دستور کار قرار دارد. وی روز ۶ شهریور ۱۴۰۳ نیز در دیدار با اعضای شورای عالی نظام پرستاری بیان کرد: بعد از ابلاغ بودجه پرداخت مطالبات پرستاران، معاون توسعه وزارت بهداشت به روسای دانشگاههای علوم پزشکی اعلام کرده که این بودجه صرفا برای پرداخت معوقات پرستاران است و نباید در محل دیگری هزینه شود. قدم بعدی، تامین بودجه برای باقی مانده معوقات است که باید در سازمان برنامه و بودجه حل شود.
در ادامه این گزارش تاکید شده است : دکتر پزشکیان، معاون اول و معاون اجرایی رئیس جمهور نیز پیگیر مطالبات پرستاران هستند و ۱۰۰ درصد از حقوق پرستاران حمایت می کنند؛ به همین دلیل به سازمان برنامه و بودجه دستور داده که باید هرچه سریعتر مشکلات پرستاران حل شود.
ظفرقندی وزیر بهداشت نیز تاکید کرده است: بعد از ابلاغ بودجه پرداخت مطالبات پرستاران، معاون توسعه وزارت بهداشت به روسای دانشگاههای علوم پزشکی اعلام کرده که این بودجه صرفا برای پرداخت معوقات پرستاران است و نباید در محل دیگری هزینه شود بخش دیگری از مطالبات پرستاران مانند برداشتن مالیات در اختیار وزارت بهداشت یا حتی دولت نیست و نیازمند مصوبه مجلس است. در زمینه حمایت از معیشت جامعه سلامت نیز در کنار پرستاران هستیم و آمادهایم با همکاری سازمان نظام پرستاری، این موارد را پیگیری کنیم. بخش مهمی از مطالبات پرستاران، حفظ شان و جایگاه پرستاران است؛ اعتقاد داریم پرستاران جایگاه والایی دارند و باید به صورت ویژه دیده شوند. آنها میتوانند مطالبات قانونی خود را پیگیری کنند، ما هم در وزارت بهداشت کاملاً در کنار پرستاران هستیم و هیچ رویکرد تقابلی وجود ندارد. اگر پرستاران از وضعیت خود رضایت نداشته باشند، بیماران هم از خدمات مراکز درمانی رضایت نخواهند داشت، بنابراین باید تلاش کنیم که مهمترین هدف خود که رضایتمندی مردم و نیروهای انسانی است، حاصل و ارتقا داده شود.
فرهاد کُرد عضو شورای عالی نظام پرستاری در انتقاد به وضع نابسامان پرستاران به خبرنگاران گفت: جامعه پرستاری از وعدههایی که به آنها داده میشود خسته شده است. حال عمومی پرستاران خوب نیست بنابراین باید وزارت بهداشت به مطالبات پرستاران توجه ویژه داشته باشد. اضافه کار اجباری با مبلغ پایین ساعتی ۲۵ هزار تومان جزو دغدغههای مهم پرستاران است که در صحبتهای رئیس جمهوری نیز مطرح شد. امیدواریم با توجه ویژه رئیس جمهور و روی کار آمدن وزیر بهداشت این مشکل قدیمی نیز کاملاً حل شود.
بازرس شورای عالی نظام پرستاری در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرد: رهبر انقلاب در دیدار پرستاران با ایشان، تاکید کردند که نیروهای فعال در دوران کرونا جذب شوند و امنیت شغلی داشته باشند اما هنوز همه نیروهای طرحی زمان کرونا، استخدام نشدهاند و وعده وزیر بهداشت وقت برای جذب این پرستاران محقق نشد این مسئله باعث کاهش انگیزه خدمت این پرستاران شده است. در مجموع مهمترین خواسته پرستاران این است که حقوق و مزایای جامعه پرستاری افزایش یابد تا پرستاران درگیر مشکلات معیشتی نباشند و بتوانند ذهن خود را صرفاً بر ارائه خدمات درمانی مناسب به بیماران متمرکز کنند.
در پایان بیم آن می رود که علیرغم آنکه تصور می شد با حضور پزشکیان به عنوان فردی با سابقه مدیریت بهداشتی و درمانی در راس قوه مجریه کشور بتوان به اصلاح ساختار نظام سلامت و مدیریت بهینه آن امید داشت، اما با عدم تصمیم گیری به هنگام در انتصابات این وزارتخانه شاهد تجمیع آرای مخالفان برای استیضاح و خداحافظی زودهنگام ظفرقندی با وزارت بهداشت باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید