از آمار نگران کننده مصرف گوشت تا واکنش به عرضه غذاهای حرام

معاون وزیر بهداشت آمار نگران کننده‌ای از مصرف گوشت و لبنیات در ایران ارائه داد.

به گزارش خبرنگار مهر صبح امروز در نشست خبری پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم با حضور علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت برگزار شد.

رئیسی در این نشست گفت: مبحث تغذیه بسیار مهم و مغفول مانده است که کمتر به آن توجه می‌شود. حتماً نیاز است صحبت‌های بیشتری راجع به تغذیه داشته باشیم به طوری که در دنیای جدید و مدرن با تغییر سبک زندگی، ذائقه و نوع مصرف و طبخ غذا و کیفیت فرآوری محصولات غذایی تأثیر گذارند و خیلی از بیماری‌ها بخاطر نوع تغذیه و کیفیت تغذیه است.

وی ادامه داد: فرق ظریفی بین غذا و مسمومیت وجود دارد. ما هر چیز مفیدی را می‌توانیم مصرف کنیم ولی مصرف بیشتر از حد آن تبدیل به سم می‌شود، بیماری مسمومیت با آب را داریم زمانی که فرد زیادی آب مصرف کنند خون رقیق شده و می‌تواند تشنج کند.

معاون وزیر بهداشت افزود: کمیت غذا و اندازه آن مهم است. تنوع غذایی انواع فیبرها مصرف شود مهم است. دو نوع چربی وجود دارد: چربی اشباع (زیادی آن برای بدن مفید نیست) کمتر از ۱۰ درصد کالری روزانه باید از چربی اشباع باشد. چربی غیر اشباع ساده و پیچیده وجود دارد. هرچه میزان کالری دریافتی بدن از چربی کمتر باشد فرد سلامت تر است. یک حداکثری برای چربی اشباع باید در نظر گرفت و در بعضی بیماران مصرف چربی باید حتی به کمتر از پنج درصد برسد.

روغن پالم و روغن تراریخته چقدر ضرر دارد

وی اذعان کرد: روغن گیاهی نیز یک‌دسته بندی دارد، بهترین روغن روغن کانولا، کنجد و آفتاب گردان است که غیر اشباع است اما کانولا بهتر است.

رئیسی خاطر نشان کرد: روغن‌گیری نیز مهم است. باید دانه‌های کنجد یا آفتاب گردان سم زدایی شده باشند. نوع استفاده از روغن در حرارت‌های مختلف ترکیبش تغییر می‌کند و ممکن است به ترکیب ناسالم مبدل شود، روغن‌های چندین بار استفاده شده ممکن است برای بدن مضر باشد.

رئیسی در پاسخ به اینکه روغن پالم و روغن تراریخته که چقدر ضرر دارد گفت: روغن پالم اگر از یک درصد بالاتر باشد می‌تواند خطرساز باشد.

وی ادامه داد: درمورد روغن تراریخته یک توافق کلی وجود ندارد. بعضی می‌گویند دستکاری ژنتیکی صورت گرفته شده، اما موضع وزارت بهداشت هیچ شواهدی راجع به این هنوز مشاهده نکرده است.

معاون وزیر وزارت بهداشت مطرح کرد: چیزی که مهم است درصد چربی ترانس است که باید زیر ۵۰ درصد و در روغن اشباع زیر ۱۰ درصد باشد. هرچه کالری کمتری استفاده شود و سبک طبخ کردن در زندگی را به سمت بخارپز و آب پز ببریم خیلی بهتر و سالم‌تر است.
وی خاطر نشان کرد: چربی ترانس زیر یک درصد است و اگر از پنج درصد بالاتر رود می‌تواند مشکل ایجاد کند.

رئیسی افزود: همچنین در صنعت کشاورزی جدید در تمام نقاط جهان بدین شکل بوده است که محصولات کشاورزی یا به صورت طبیعی تغیبر پیدا می‌کند یا ازجایی آورده شده و رشد داده می‌شود.

وی بیان کرد: چیزی که امروزه وجود دارد نسبت به پنجاه سال پیش امید به زندگی را نگاه کنید بوده پنجاه سال و امروزه شده هشتاد سال.

برچسب گذاری محصولات تراریخته و واردات محصولات تراریخته

رئیسی در خصوص فروش محصولات با روغن تراریخته توضیح داد: ما برچسب گذاری انجام نمی‌دهیم و کار غذا و دارو است.

وی ادامه داد: در بحث تراریخته یک کارگروهی تشکیل شده و در حال بررسی هستند و تا به امروز خیلی اثر مستقیمی بر سلامت دیده نشده است. تمام محصولات را کاه نمی‌توانیم تولید کنیم، و برخی وارد می‌شود.

رئیسی افزود: تاکید ما این است که حتماً از فروشگاه‌ها و مکان‌های مطمئن خریداری کنید زیرا ویژگی‌های محصول روی آن باید درج شود و شما انتخاب کنید که استفاده کنید یا نه، این جز حقوق شهروندی شما است.

واکنش وزارت بهداشت به عرضه غذاهای حرام گوشت در برخی رستوران‌ها

معاون وزیر وزارت بهداشت، در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر درباره عرضه غذاهای حرام گوشت در رستوران‌ها گفت: دامپزشکی خود سازمانی دارد برای اینکه عرضه گوشت را کنترل و نظارت می‌کند.

وی ادامه داد: اگر دقت داشته باشید در قصابی‌ها ورستوران‌ها روی محصولات گوشتی یک مهر نظام دامپزشکی خورده شده است.

معاون وزیر زوارت بهداشت افزود: گوشت ممکن است از دو مسیر بیاید یک مسیر قانونی و دو مسیر غیرقانونی است که موردی اگر کشف شود برخورد قضائی صورت می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: اگر در رستورانی مسمومیت اتفاق بی‌افتد و گزارش شود حتماً وزارت بهداشت مداخله کرده و مسائل بهداشتی آن مورد بررسی قرار گرفته می‌شود.

وی با بیان اینکه امنیت غذایی صرفاً به معنای تأمین و خرید غذا نیست، بیان کرد: امنیت غذایی شاخص‌های مختلفی دارد از جمله این‌که یک منطقه تا چه میزان می‌تواند پاسخگوی نیازهای غذایی منطقه باشد، چه میزان از فرآورده‌های غذایی سالم استفاده می‌شود و وضعیت اقتصادی مردم برای دسترسی به غذاها چگونه است.

ماکارونی مسمومیت ایجاد نمی‌کند

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر مسمومیت منجر به مرگ در اثر مصرف ماکارونی بیان کرد: خود ماکارونی مسمومیت ایجاد نمی‌کند اما شرایط نگهداری غذاها می‌تواند باعث ایجاد میکروب‌ها شود. باسیلوس سرئوس نوعی باکتری است که می‌تواند در برنج و ماکارونی رشد کند و برخی از این گونه‌های باکتری می‌توانند با ترشح سمی باعث مرگ شوند البته درباره این مسمومیت با ماکارونی، نمی‌توان فعلاً قطعی گفت که عامل چه بوده است.

وی افزود: سازمان پزشکی قانونی تیم‌هایی دارد که این موضوع را دارند بررسی می‌کنند. وزارت بهداشت وظیفه دارد توسط سازمان غذا و دارو بر تولید محصولات غذایی نظارت کند. معاونت بهداشت نیز در زمینه عرضه مواد غذایی در رستوران‌ها وظیفه دارد و وظیفه وزارت بهداشت این است که گزارش مربوط به این موارد ذکر شده را به مراجع قضائی ارسال کند. اگر مسمومیت ناشناخته باشد به پزشکی قانونی ارجاع می‌شود. ممکن است در برخی مراسم‌ها و اماکنی مانند خوابگاه‌ها گاهاً مسمومیت‌های وسیعی رخ دهد و در این موارد وزارت بهداشت عوامل مختلف را موردبررسی قرار می‌دهد.

سرانه پایین مصرف گوشت و لبنیات

رئیسی افزود: اکنون در جهان کشورهای با درآمد پایین در بحث امنیت غذایی با مشکل مواجه هستند. کشور ما جز کشورهای با درآمد متوسط از نظر سازمان جهانی بهداشت است. با گران شدن مواد غذایی اصلی مانند گوشت سفید و قرمز، سرانه مصرف آن کاهش می‌یابد. سرانه مصرف گوشت در جامعه سالم باید ۷۵ گرم در روز باشد که الان برای هر نفر در کشور ما ۳۵ گرم است که تقریباً نیمی از سرانه در نظر گرفته شده است.

معاون وزیر بهداشت اضافه کرد: روزانه باید ۲۵ گرم فیبر مصرف شود در حالی که این میزان در کشور ما اکنون ۱۵ گرم در روز است. نان سبوس‌دار و سبزیجات و میوه‌ها منبع فیبر هستند و افزایش مصرف فیبر از بروز مشکلات گوارشی و سرطان‌ها جلوگیری می‌کند.

وی با اشاره به سرانه مصرف لبنیات در کشور پایین است، گفت: سرانه مصرف لبنیات در کشور یک واحد است در حالی که باید بین دو تا سه واحد در روز باشد و هرگونه افزایش قیمت در شیر و لبنیات باعث بدتر شدن این وضعیت می‌شود.

کانولا جز روغن‌های غیر اشباع و مفید است

در ادامه نشست، احمد اسماعیل زاده مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: پویش ملی تغذیه سالم ۱۴ سال است که با شعار روغن مناسب غذای سالم خانواده سالم انجام‌می‌شود.

اسماعیل زاده گفت: روغن کانولا جز روغن‌های غیر اشباع و مفید است اما نباید زیادی داغ بشود و از نظر قیمتی فرقی با بقیه روغن‌ها در بازار ندارد.

linkلینک کوتاه خبری :

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید