روغن ها و باورهای نادرست را بشناسیم
در پنجمین روز پویش ملی تغذیه سالم که از ۱۷ تا ۳۰ آذرماه با شعار «روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم» برگزار میشود، به بررسی علمی شایعات و باورهای نادرست درباره روغنها میپردازیم. از ادعای نادرست درباره سالم بودن روغنهای حیوانی تا سوءبرداشتهای رایج درباره روغنهای گیاهی.
به گزارش وبدا، شایعات و باورهای نادرست درخصوص گروه های مختلف مواد غذایی در جامعه وجود دارد که یکی از گروه های غذایی که باورهای نادرست زیادی درخصوص آن وجود دارد و باعث سردرگمی مردم شده است، روغن ها و چربی های مصرفی است.
یکی از باورهای شایع و نادرست در جامعه این است که “روغن دنبه طبیعی است و چربی خون را بالا نمی برد، ولی روغن های گیاهی و کارخانه ای سرطان زا هستند.” که این یک باور اشتباه است. در واقع روغن دنبه به عنوان یک روغن حیوانی بطور عمده حاوی چربی های اشباع است.
مصرف بیش از حد چربی های اشباع با افزایش سطح کلسترول بد خون، افزایش خطر بیماری های قلبی و عروقی و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطان ها و مرگ ناشی از آنها مرتبط هستند.
طبق دستورالعمل های تغذیه ای دنیا، مصرف چربی های اشباع باید محدود شود و کمتر از ۱۰ درصد انرژی دریافتی را تشکیل دهد. روغن های گیاهی مایع بطور عمده از چربی های غیر اشباع تشکیل شده اند و میزان ترانس آنها بسیار کم و کمتر از 0.5 است.
چنانچه این روغن ها به درستی نگهداری و استفاده شوند و در حد تعادل مصرف شوند، می توانند برای سلامتی مفید باشند. حتی مصرف برخی از این روغن ها مانند روغن زیتون برای پیشگیری از سرطان توصیه شده است.
نکته قابل توجه این است که اسیدهای چرب غیر اشباع موجود در این روغن ها مستعد اکسیده شدن و تشکیل ترکیبات مضر برای سلامتی هستند.
در کارخانجات تولید روغن های گیاهی، با اضافه کردن مواد آنتی اکسیدان مانند ویتامین E، از این فرآیند جلوگیری می شود. در مورد مصرف خانگی نیز باید از حرارت دهی بیش از حد و طولانی مدت به روغنهای مایع پرهیز کرد، در غیر این صورت چربی های موجود در این روغن ها اکسید شده و ترکیبات سرطان زا تولید می کنند.
دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت
دیدگاهتان را بنویسید