توسعه بخشهای سوختگی؛ وعدهای که با هر حادثه تکرار و فراموش میشود
متخصص جراحی عمومی و رییس بخش سوختگی بیمارستان شهید مدنی کرج با بیان اینکه وقتی حادثه ای عظیم و دلخراش رخ می دهد، همه از توسعه بخش های سوختگی سخن می گویند، افزود: متاسفانه بعد از گذشت زمان و تا حادثه دلخراش بعدی، وعده ها برای توسعه خدمات درمانی سوختگی فراموش می شود.
دکتر فرشاد عمید، در گفتوگویی با کارشناس وبدا، سوختگی را یکی از بیماریهای بسیار دردناک و دلخراش توصیف کرد و اظهار کرد: زمانی که فردی دچار سوختگی میشود، درد شدیدی را تجربه میکند و به دوره درمانی طولانیمدت نیاز دارد.
وی در ادامه توضیح داد که سوختگی در گروههای سنی مختلف با علل و شیوع متفاوتی رخ میدهد.
به گفته او، کودکان بیشتر در معرض سوختگی با مایعات داغ، آتش و عوامل مشابه هستند، در حالیکه بزرگسالان غالباً با سوختگیهای ناشی از فعالیتهای شغلی مواجه میشوند؛ از جمله سوختگی با مواد داغ، دستگاههای پرس، پلاستیک مذاب، آتش، آب جوش و حتی برقگرفتگی.
وی با بیان اینکه سوختگی های شغلی ممکن است در بزرگسالان حتی به ناتوانی، قطع عضو و از کار افتادگی منجر شود، افزود: در سوختگی های شغلی، سوختگی با مواد شیمیایی نیز مشاهده می شود که جزو سوختگی هایی است که درمان متفاوت و عوارض طولانی مدت دارند.
این متخصص با اشاره به شیوع دیابت در بین جمعیت سالمند، گفت: زخم های سوختگی و زخم های دیابتی از مواردی هستند که می تواند بیمار را مدت ها درگیر بیماری کند و گاها به قطع عضو و مرگ و میر نیز منجر می شود.
وقوع بیشتر سوختگیها ارتباط مستقیمی با فصل سرد ندارد
موسس بخش سوختگی بیمارستان شهدای یافت آباد تهران، تصور وقوع سوختگی بیشتر در فصل سرما و زمستان را نادرست دانست و گفت: تجربه بنده در 25 سال اخیر نشان می دهد که وقوع بیشتر سوختگی، ارتباط مستقیمی با فصول سرد سال ندارد و ممکن است در فصل گرما، وقوع سوختگی بیشتر و یا در فصول سرد، وقوع سوختگی کمتر شود.
وی تصریح کرد: معمولا 70 درصد از سوختگی ها به صورت سرپایی قابل درمان هستند که سیر درمان آنها حدود 2 تا 4 هفته است و زخم سوختگی، بهبود می یابد، اما درصدی از بیماران نیاز به بستری و مداخلات بیشتر درمانی و حتی جراحی دارند. برای درمان سرپایی سوختگی می توان از پمادهای موجود در داروخانه ها استفاده کرد، البته برای بیمارانی که درصد سوختگی بالایی دارند ممکن است روند درمان چندین ماه طول بکشد.
سوختگی بیشتر اندام فوقانی را درگیر می کند
عضو انجمن ققنوس با اشاره به اینکه اندامهای فوقانی بیشتر در معرض سوختگی قرار میگیرند، اظهار کرد: دستها به عنوان خط مقدم دفاع از بدن عمل میکنند و هنگام وقوع آتشسوزی، اولین واکنش طبیعی هر فرد این است که دستهای خود را برای محافظت از صورت بالا میآورد. همچنین در حوادث شغلی، به دلیل نقش پررنگ دستها در انجام کار، این اندام بیشترین خطر را متحمل میشود.
به گفته دکتر عمید، در برخی موارد کارایی اندام فوقانی پس از سوختگی مختل می شود و بافت اسکار در مفاصل بیشتر باقی می ماند، چراکه در دست ها چندین مفصل وجود دارد و وقتی سوختگی، بافت اسکار بر جای می گذارد، کارایی دست ها برای مدتی دچار اختلال می شود که به مرور با فیزیوتراپی و کار درمانی و استفاده از پمادهای مخصوص، بهبود می یابد.
وی آمارهای بهبود بیماران دچار سوختگی کشورمان با کشورهای توسعه یافته را دارای اختلاف زیاد عنوان و خاطرنشان کرد: به عنوان نمونه، در کشور ما حدود 50 درصد از بیماران دچار سوختگی 60 درصد، زنده می مانند، در حالیکه در کشورهای توسعه یافته، 50 درصد از بیماران دچار سوختگی تا 95 درصد، زنده می مانند، البته برای بهبود این شاخص تلاش زیادی در کشور صورت گرفته است.
سوختگی های تنفسی؛ مهم و قابل توجه
این متخصص جراحی عمومی با تأکید بر نقش حیاتی سوختگیهای تنفسی در مرگومیر بیماران سوختگی، گفت: سوختگیهای تنفسی به دلیل ورود حجم زیادی از حرارت و دود حاوی عناصر سمی به سیستم و مجاری تنفسی، به شدت خطرناک هستند. در چنین مواردی، بیمار به دستگاه تنفس مصنوعی متصل میشود، اما متأسفانه درصد قابل توجهی از این بیماران جان خود را از دست میدهند. این در حالی است که ممکن است بیمار هیچگونه علائم ظاهری از سوختگی روی پوست خود نداشته باشد.
دکتر عمید با اشاره به تولید پانسمان های مخصوص سوختگی در کشور، گفت: یک شرکت داخلی اقدام به تولید پانسمان با کیفیت می کند، اما سایر پانسمان های موجود، وارداتی هستند. اخیرا در ده سال گذشته در تولید داخلی پانسمان ها پیشرفت های مناسبی داشته ایم و چندین شرکت در این عرصه فعالیت دارند، اما محصولات آنها، کافی نیست.
وی با بیان اینکه تعداد تخت های سوختگی در کشور متناسب با نیازها نیست، گفت: سوختگی در همه جای دنیا، یک بیماری بسیار پر هزینه است و گاها یک بیمار تا دو ماه، بستری است که باید هزینه های زیادی را پرداخت کند، چون مراقبت های مورد نیاز بیماران سوختگی در بخش های بستری و مراقبت های ویژه، بسیار بیشتر از سایر بیماران است.
دید سیاستگذاران و تصمیم گیران به سوختگی مثبت نیست
دکتر عمید تاکید کرد: سوختگی بیشتر قشر ضعیف را درگیر می کند و دید سیاستگذاران و تصمیم گیران به سوختگی به دلیل هزینه های زیاد، مثبت نیست که این بیشتر به ضرر مردم و بیماران است. متاسفانه همه مراکز استانها بخش سوختگی ندارند.
رییس بخش سوختگی بیمارستان شهید مدنی کرج با تاکید بر اینکه سیاست وزارت بهداشت تاسیس بیمارستان های تک تخصصی نیست، افزود: یک بیمار سوختگی فقط نیاز به مراقبت های سوختگی ندارد بلکه به مراقبت های ویژه، متخصص داخلی، ریه، عفونی، ارتوپد، جراحی اعصاب و متخصص قلب نیاز دارد، بنابراین بهترین راهکار، ایجاد بخش های سوختگی در بیمارستان های عمومی است، البته بخش های سوختگی، استانداردهای خاصی دارند که باید رعایت شود.
وی در پایان، درمان سوختگی را امری بسیار حیاتی دانست و افزود: آنچه به ما انگیزه میدهد تا به درمان بیماران سوختگی بپردازیم، این احساس است که میتوانیم برای آنان مثمرثمر باشیم و زندگی را به آنها بازگردانیم. با این حال، نباید از ابعاد روانشناختی، خانوادگی و اجتماعی این بیماران غافل شد. متأسفانه در برخی موارد شاهد طلاق، کاهش تمایل به ادامه زندگی مشترک و دشواریهای بیماران در حضور و پذیرش اجتماعی هستیم که این مسائل، اهمیت حمایتهای همهجانبه از بیماران سوختگی را دوچندان میکند.
دیدگاهتان را بنویسید