سرقت داروی شیمی درمانی از بیماران؛ بررسی تخلف در دو بیمارستان بزرگ کشور
خروج دارو از بیمارستان شریعتی تهران و تزریق آب مقطر به جای داروی سرطان در بیمارستان ولیعصر تبریز، دو اتفاقی هستند که از ابتدای دیماه دربارهی تخلف دارویی در مراکز درمانی خبرساز شدهاند
در هر دو مرکز درمانی داروهای بیماران سرطانی به صورت غیرقانونی از بیمارستان خارج و در بازار آزاد فروخته میشد. تعدادی از کارکنان و کادر درمان عامل این تخلفها بودهاند که خبرهایی از بازداشت و ازادی آنها به قید وثیقه هم منتشر شد. تخلف کادر شیمیدرمانی بیمارستان ولیعصر تبریز اول در رسانهها منعکس شد. بر اساس اطلاعات منتشره در این بخش به تعدادی از بیماران سرطانی به جای داروهای شیمیدرمانی، آب مقطر تزریق شده است. داروهایی که باید به افراد تزریق میشده، از بیمارستان خارج و در بازار آزاد فروخته شده است.
بررسی دقیقتر خبرها و اظهار نظرها دربارهی انها نکات دیگری را نیز به ذهن متبادر میکند.
سرقت از بیماران سرطان در بیمارستان ولیعصر تبریز
بیمارستان ولیعصر تبریز بهعنوان بزرگترین بیمارستان خصوصی کشور و قطب سرطان غرب ایران شناخته میشود که یک بخش شیمیدرمانی نیز دارد. بیماران سرپایی که دارویشان در این بخش تزریق میشود، داروی خود را از داروخانههای خاص و با قیمت بالا تهیه میکنند و برای تزریق به بیمارستان میروند.
همهی این افراد در مرحلهی شیمیدرمانی سرطان هستند و باید داروها با دوز تجویزی در فاصله زمانی مشخص و به صورت منظم برایشان تزریق شود. اما در یک بازهی زمانی که طول و زمان آن بهطور دقیق مشخص نیست، حداقل برای ۲۰ نفر به جای دارو، آبمقطر تزریق شده است.
داروهایی که بیماران برای تزریق به کادر درمان تحویل میدادهاند، بهصورت مخفیانه از بیمارستان خارج و از طریق شبکههای اجتماعی در بازار آزاد فروخته میشده است.
اصغر جعفری روحی -معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز- ۸ دیماه در این مورد به تسنیم گفت: «کادر درمان مرتکب خطا و تخلف شده اند محرز است. اتفاقات مربوط به سیستم بیمارستانی نبوده و حتی بیمارستان تخلفات را شناسایی و نفرات مرتبط را مرتبط کرده است. دستگاه قضایی پرونده بیماران این بخش را از اول فروردین امسال درخواست کرده است و بهزودی تمام این پروندههای و گزارشها به دستگاه قضایی ارائه خواهد شد.»
جعفری روحی در همین مصاحبه گفته «بیماران سرپایی بودهاند و برای گرفتن خدمات شیمیدرمانی به این بیمارستان مراجعه میکردند و در سامانههای بیمارستان برای آنها پروندهای ثبت نمیشد و دقیق نیست!»
سرهنگ محمدتقی سلطانی، -رئیس پلیس آگاهی آذربایجان شرقی- دیماه درباره آخرین وضعیت این پرونده گفت: «پس از اعلام سرقت داروهای بیماران خاص در یکی از بیمارستانهای شهرستان تبریز کارآگاهان اداره مبارزه با جرایم جنایی در محل حاضر و وضعیت را به صورت میدانی بررسی کردند.
ابتدا یکی از کمک بهیاران بیمارستان بهعنوان مظنون دستگیر شد و پس از اعتراف و نام سه نفر از همدستان خود را اعلام کرد. همهی آنها دستگیر و به بزه اعتراف کردند که داورها را پس از سرقت به بازار آزاد خ فروش دارو در تهران منتقل میکردند و آنجا به فروش میرفتند.»
رئیس پلیس آگاهی آذربایجانشرقی درمورد آسیب به بیماران و احتمال فوت آنها گفت: «کارآگاهان پلیس احتمال فوت بیماران خاص به دلیل استفاده نشدن دارو را میدهند. بر همین اساس ۲۰ پرونده قضایی با دعوت از اولیای دم متوفیان تشکیل و به مراجع قضایی ارسال شد.»
با توجه به صحبتهای روحی و سلطانی، سرقت داروهای شیمیدرمانی از فروردین ماه شروع شده که پلیس پرونده بیماران از آن زمان را خواسته ولی نمیدانیم تخلف چه زمانی مشخص و متوقف شده است.
سرقت داروهای شیمیدرمانی در بیمارستان شریعتی تهران
خروج داروهای سرطانی از بخش شیمیدرمانی در بیمارستان شریعتی تهران خبر جدیدتری است ولی بر اساس اطلاعات منتشره، سابقهی آن خیلی طولانیتر و بیشتر است. در این مرکز درمانی هم دارویی که باید به بیماران تزریق میشده، خارج و به جای آن آب مقطر تزریق شده است. بر اساس خبرها یکی از پرستاران این بیمارستان به مدت چند سال داروها را خارج میکرده و در ناصرخسرو به دلالان میفروخته است.
روابط عمومی بیمارستان شریعتی، در بیانیهای این خبر را تایید و اعلام کرد بهمن ۱۴۰۲ حراست و مسئولان بیمارستان شریعتی این تخلف را کشف کرده و پس از رصد و پیگیریهای لازم، فرد خاطی تعلیق شده است. در متن بیمارستان آمده این فرد «برای بررسی بیشتر به مراجع قضایی معرفی شده و برخوردهای لازم و درچارچوپ قوانین صورت پذیرفته است. با توجه به اینکه پرونده در مرجع قضایی همچنان در حال پیگیری است، خواهشمند است بدون توجه به هرگونه شایعات، امکان سیر دقیق بررسی پرونده قضایی و به نتیجه رسیدن آن در مراجع ذیصلاح را فراهم آورید.»
در این مورد هم یک سال بعد از دستگیری فرد خطاکار، موضوع اطلاعرسانی شده و در همین شرایط واکنش و اظهارنظرهای مسئولان و متولیان جالب توجه است.
نظر کمیسیون بهداشت مجلس: ارز دارو دلیل دزدی است
حسین عبدلی -نماینده مجلس وعضو کمیسیون بهداشت و درمان- مجلس در واکنش به تخلفهای کادر درمان و سرقت دارو از بیماران به خبرگزاری مهر گفت: «داروها با ارزهای ارزانقیمت در ماه و سالهای گذشته وارد کشور شده است. با توجه به اینکه این داروها امروزه دچار نوسان قیمت در بازار بوده، قیمت آنها حدود ۲۰ برابر افزایش پیدا کرده است. همین امر فرد یا افراد را وسوسه میکند که چنین جرمی را مرتکب شوند و سرقت اتفاق بیفتد!»
این نماینده پیگیری و رسیدگی کمیسیون بهداشت و درمان به چنین تخلفاتی را اینطور شرح داد: «کمیسیون بهصورت قانونی در حال پیگیری است، همچنین دیروز در بحثهای مفصلی مطرح شد و باید با اصلاح یک سری از قوانین پایه اوضاع را ساماندهی کنیم. یعنی نظام سلامت به غیر از الکترونیک کردن نسخهها باید ابتدا امور بیمهها را اصلاح کند. … باید قوانین اصلاح شود تا این بی قانونیها از جامعه پاک شود.»
سخنان حسین عبدلی درمورد ارز دارو و اصلاح بیمهها وقتی بیشتر به چشم میآید که آخرین اظهارنظر محمدرضا ظفرقندی درمورد افزایش قیمت دارو به دلیل نوسانهای ارز را بازخوانی کنیم.
وزیربهداشت ۱۴ دیماه درباره گران شدن دارو به دلیل افزایش نرخ ارز گفت: «دارو در روندی که نوسانات ارز دارد، تغییراتی میکند و طبیعی است که دولت از قیمت دارو حمایت کند و ما بهالتفاوت تغییرات نرخ ارز رو به بیمه دهد تا بیمهها پرداخت کنند که از جیب مردم پرداخت نشود. مثلا بیمههای دولتی مانند تامین اجتماعی و سلامت، خدماتدرمانی را با ریال بالاتر و بیشتر پوشش دهند تا برای مردم شرایط درمانی با قیمت پایینتر فراهم شود.»
محمدرضا ظفرقندی که آذرماه امسال و زمان تقدیم بودجه به مجلس از حذف ارز دارو خبر داده بود، با واکنشها و اعتراضها حرف خود را تغییر داد و گفت سیاست دولت در حوزه دارو تغییر نمیکند. با این حال از اول دیماه بهصورت روزانه قیمتهای جدید برای انواع داروها اعلام میشود، قیمتهایی که مبنای انها نرخ روز ارز نیست و احتمالا سال آینده هم تغییر خواهند کرد.
پایگاه خبری فراز
دیدگاهتان را بنویسید