عفونت متاپنوموویروس انسانی (HMPV) چیست؟

متاپنوموویروس انسانی (HMPV) یکی از ویروس هایی است که باعث عفونت دستگاه تنفسی فوقانی می شود. معمولاً این بیماری در افراد مختلف خفیف بوده اما می تواند در برخی افراد شدید باشد.   این ویروس به همراه ویروس سین سیشیال تنفسی (RSV) که باعث عفونت ریه ها و مجاری تنفسی بویژه در نوزادان می شود، به خانواده ویروس‌های Pneumoviridae تعلق دارد.   متاپنوموویروس انسانی، اولین بار در سال 2001 شناسایی شد و برای چندین دهه در بین مردم گسترش یافته است و در سراسر جهان یافت می شود.   این ویروس مانند سایر ویروس های  سرماخوردگی از طریق ذرات تنفسی […]

متاپنوموویروس انسانی (HMPV) یکی از ویروس هایی است که باعث عفونت دستگاه تنفسی فوقانی می شود. معمولاً این بیماری در افراد مختلف خفیف بوده اما می تواند در برخی افراد شدید باشد.

 

این ویروس به همراه ویروس سین سیشیال تنفسی (RSV) که باعث عفونت ریه ها و مجاری تنفسی بویژه در نوزادان می شود، به خانواده ویروس‌های Pneumoviridae تعلق دارد.

 

متاپنوموویروس انسانی، اولین بار در سال 2001 شناسایی شد و برای چندین دهه در بین مردم گسترش یافته است و در سراسر جهان یافت می شود.

 

این ویروس مانند سایر ویروس های 

سرماخوردگی از طریق ذرات تنفسی عفونی که از طریق هوا از فرد بیمار به دیگران سرایت می کند، پخش می شود. این بدان معناست که یک فرد زمانی که نزدیک به یک فرد بیمار باشد یا در یک فضای بسته با با فرد بیمار، می تواند به ویروس مبتلا شود. همچنین می تواند با لمس سطوح آلوده مانند دستگیره ها و سپس لمس چشم ها، بینی یا دهان وارد بدن شود.

 

چه زمانی متاپنوموویروس انسانی گسترش می یابد؟

 

مطالعات نشان می دهد که متاپنوموویروس انسانی در مناطق معتدل عمدتاً در اواخر زمستان و بهار و همزمان با سایر ویروس های تنفسی رایج مانند آنفولانزای فصلی و RSV گسترش می یابد. با این حال، در سطوح پایین‌تر به گسترش خود ادامه می‌دهد و باعث می‌شود برخی افراد در تمام طول سال بیمار شوند.

 

علائم و نشانه های عفونت متاپنوموویروس انسانی:

 

به طور کلی، افراد آلوده به این ویروس، علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا شامل: سرفه، تب، گلو درد، آبریزش یا گرفتگی بینی، بدن درد و

سردرد دارند، ممکن است چند نفر را کاملاً بیمار کنند و باعث عفونت ریه (پنومونی) یا التهاب راه‌های هوایی به ریه‌ها (برونشیولیت، برونشیت) شوند.

 

علائم بیماری شدیدتر عبارتند از خس خس سینه، مشکل در تنفس، درد قفسه سینه، سرگیجه، خستگی شدید، کم آبی بدن، یا تب مداوم که بهبود نمی یابد.

 

اگر فردی این علائم بخصوص علایم شدید را تجربه کرد، باید به به پزشک مراجعه نماید.

 

چه کسانی در معرض خطر عفونت متاپنوموویروس انسانی (HMPV) هستند؟

 

متاپنوموویروس انسانی یکی از علل شایع عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی در میان نوزادان و کودکان زیر 5 سال است. در حالی که هر کسی می‌تواند به این بیماری مبتلا شود، نوزادان، افراد مسن و کسانی که بیماری‌هایی مانند سرکوب سیستم ایمنی دارند، بیماران دارای انسداد مزمن ریه و آسم در معرض خطر بیشتری برای بیماری‌های شدید هستند.

 

برای محافظت از گروه های در معرض خطر و کارکنان سلامت در برابر هرگونه عفونت تنفسی، باید مراقبت بیشتری انجام شود.

 

چگونه از عفونت متاپنوموویروس انسانی(HMPV) جلوگیری می شود؟ آیا واکسنی وجود دارد؟

 

پیشگیری از عفونت HMPV مشابه پیشگیری از سایر بیماری های تنفسی با اقداماتی مانند موارد زیر است:

 

استفاده از ماسک در فضاهای شلوغ یا با تهویه ضعیف

 

بهبود تهویه در صورت امکان (مانند باز کردن یک پنجره برای جریان هوا)

 

تمیز کردن دست ها به طور منظم و کامل، با آب و صابون یا مالش دست مبتنی بر الکل

 

اجتناب از دست زدن به چشم ها، بینی یا دهان بدون اینکه ابتدا دست ها را تمیز کنید.

 

داشتن سیستم ایمنی قوی نیز می تواند به دفع عفونت ها کمک کند. 

 

داشتن یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و خواب مناسب به این امر کمک می کند.

 

وقتی کسی بیمار است، می تواند از بیمار کردن دیگران جلوگیری کند:

 

در صورت احساس بیماری در خانه بمانید

 

هنگام سرفه یا عطسه، بینی و دهان را با دستمال یا آرنج خمیده بپوشانید

 

پوشیدن ماسک در اطراف افراد دیگر

 

بهبود تهویه به ویژه در فضاهای مشترک

 

به طور مرتب دست ها را تمیز کنید و سطوحی که مکرراً لمس می شوند را ضد عفونی کنید.

 

در حال حاضر هیچ واکسنی برای استفاده علیه HMPV مجوز ندارد، اما تحقیقات در حال انجام است.

 

عفونت متاپنوموویروس انسانی چگونه درمان می شود؟

 

از آنجایی که HMPV یک ویروس سرماخوردگی است، داروهایی برای درمان درد، تب، گرفتگی بینی و سرفه می توانند کمک کننده باشند. استراحت زیاد و نوشیدن مایعات نیز کمک می کند.

 

در حال حاضر، هیچ داروی ضد ویروسی تایید شده ای برای HMPV وجود ندارد. اکثر مردم در طی چند روز احساس بهتری دارند. کسانی که در معرض خطر بالاتری هستند، در صورت ابتلا به این بیماری باید با پزشک خود مشورت کنند، حتی اگر علائم آنها خیلی بد نباشد.

 

منبع: سازمان بهداشت جهانی

linkلینک کوتاه خبری :

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید