برنامه حمایتی اتاق ایران از دانشجویان و پروژههای علمی و پژوهشی
در نشست هیات رئیسه اتاق ایران با هیاتمدیره بنیاد حامیان علم و فناوری ایران مقرر شد تا پایان سال، الگوی همکاری اعضای اتاق ایران با این بنیاد طراحی و ارائه شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، در نشست هیأت رئیسه اتاق ایران با هیأتمدیره بنیاد حامیان علم و فناوری ایران مقرر شد تا پایان سال، الگوی همکاری اعضای اتاق ایران با این بنیاد در راستای حل دغدغههای دانشجویان در بخشهای مختلف، طراحی و ارائه شود.
اعضای هیأت رئیسه اتاق ایران در راستای حل دغدغههای جامعه دانشگاهی کشور از معضلات مربوط به خوابگاههای دانشجویی تا حمایت از تجاریسازی پروژههای علمی دانشگاهها با اعضای بنیاد حامیان علم و فناوری ایران دیدار کردند.
در این نشست ضمن تشریح چالشهایی که جامعه دانشگاهی و صنعتی کشور با آنها مواجه هستند، مقرر شد تا پایان سال الگوی همکاری بین اعضای اتاق ایران و این بنیاد به صورت تفکیکی، منسجم و دقیق، با مشارکت نمایندگان هر دو طرف، طراحی و ارائه شود.
در این نشست صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران، تصریح کرد: آنچه موجب توسعه میشود، تکیه بر علم و دانش است. صرف یک کارخانه نمیتواند زمینه پیشرفت را مهیا کند. مشکلات امروز هم ناشی از فقر علمی، فناوری و دانش در سطح کشور است. بنابراین اتاق ایران به عنوان نماینده فعالان اقتصادی علاقه دارد در حوزه حل نیازهای بخش علم و دانش کشور مشارکت کند و مسیر توسعه را هموار سازد.
او با بیان این مطلب که فعالان اقتصادی از گذشته تا به امروز در بخش مسئولیتهای اجتماعی فعال بودند، ادامه داد: به باور آنها برای تقویت اقتصاد هر کشوری باید بخش دانشگاهی آن، تقویت شود.
رئیس اتاق ایران از لزوم اولویتبندی و شناسایی نیازها به تفکیک استانها توسط بنیاد حامیان علم و فناوری، صحبت کرد و افزود: بر این اساس بنیاد میتواند بستهای را آماده کند و برای اجرایی شدن هر کدام از پروژههای موردنظر آن، فعالان اقتصادی اعلام آمادگی میکنند. در راستای تأمین نیازهای اولویتبندی شده از طرف بنیاد دو امکان وجود دارد، اول ورود مستقیم خود فعالان اقتصادی و دوم، رایزنی با رئیسجمهور برای بسترسازی و فراهم کردن الزامات.
حسنزاده خاطرنشان کرد: بنیاد میتواند به طور منسجم انتظارات خود را از اتاق ایران بیان کند. جامعه نیکوکاری ابرار هم ظرفیت خوبی برای حمایت از الگوهای موردنظر بنیاد در اختیار دارد.
تأمین نیاز حوزه علمی و پژوهشی کشور باید در اولویت باشد
در ادامه رضا فرجی دانا، رئیس هیأتمدیره بنیاد حامیان علم و فناوری ایران، ضمن تأکید بر اهمیت همکاری بنیاد با اتاقهای استانی در راستای حل چالشهای حوزه دانشگاهی کشور، برطرف کردن نیاز بخش آموزشی، سرمایه انسانی، تجهیز و تأمین نیاز آنها را اولویت هر نظامی دانست و گفت: همواره تغییر و پیشرفت هر جامعهای از اینجا شروع میشود و چنانچه فعالان اقتصادی، دغدغه علم و فناوری داشته باشند، کشور در مسیر پیشرفت و توسعه قرار میگیرد.
او خاطرنشان کرد: همکاری اتاقهای استانی با دانشگاههای مستقر در هر منطقه، موجب میشود دانشجویانی که در استانها آموزش میبینند، در آرامش این مسیر را طی کنند و بنابراین طبق تجربه بعد از اتمام دوره تحصیل برای پیشرفت همان استان و شهر، تلاش کنند.
فرجیدانا با اشاره به امکان قانونی تخصیص بخشی از درآمد بنگاهها به حوزه مسئولیت اجتماعی و پذیرش آن به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی، تأکید کرد: طبق قانون، امکان نشانهدار کردن مالیاتها وجود دارد. یعنی بنگاه اقتصادی میتواند به انتخاب خود بخشی از اصل مالیات قطعی خود را به پروژههای خاصی در استان موردنظر اختصاص دهد. البته در روند اجرای این بند قانونی، مقاومتهایی وجود دارد که با مذاکره قابل حل است.
اتاق ایران مهارتآموزی حین تحصیل را دنبال میکند
در ادامه پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران درباره استفاده از ظرفیت به وجود آمده از سوی اتاق ایران با هدف بورسیه نخبگان صحبت کرد و گفت: آنچه برای اتاق ایران و جامعه فعالان اقتصادی اهمیت دارد، آموزش مهارت، انتقال مؤثر دانش و توقف روند مهاجرت از کشور است. بنابراین برای ایجاد ارتباط بین دانشگاه و بخش صنعت، برنامهریزی کردیم.
او با بیان این مطلب که ۳۴ اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی در سراسر ایران فعال هستند و شبکه گستردهای از فعالان اقتصادی را شکل دادند، گفت: این اتاقها در طول سالیان گذشته هر کدام به طور مجزا اقداماتی را در این حوزه انجام دادند. یک مصداق بارز آن در دانشگاه اراک به همت یک گروه صنعتی بزرگ، ظرفیتی ایجاد شده و تعدادی از دانشجویان در فضای آموزشی خاص مشغول به تحصیل بوده و از همان ابتدا با آنچه در صنعت نیاز است آشنا میشوند.
باقری تأکید کرد: با توجه به این مشارکتها در سطح کشور به اینجا رسیدیم که مدل مشارکتی بین اتاق ایران و وزارت علوم ترسیم کنیم تا این حمایتها از حالت غیرمتمرکز خارج شده و به یک انسجام برسد.
نایبرئیس اتاق ایران از طرح سفیران مهارت با مدیریت احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که البته پیش از دوره وزارت ایشان کلید خورده است، خبر داد و افزود: این طرح تأکید دارد که دانشجویان حین آموزش تئوری، مهارتهای لازم را بیاموزند و بعد از فارغالتحصیلی، جذب کار شوند. طرح پایلوت سفیران مهارت در اتاق کرمان و با همکاری وزارت آموزش و پرورش اجرایی شده است.
حمایت از دانشجویان و پروژههای علمی و پژوهشی در برنامه کاری بنیاد حامیان قرار دارد
محمدحسین امید، مدیرعامل بنیاد حامیان علم و فناوری ایران نیز گفت: اینکه متولیان صنعت کشور، نگران مهاجرت نخبگان هستند، برای دانشگاهیان ملموس است. در کنار این افراد، دانشجویان مستعدی داریم که توان مالی ادامه تحصیل ندارند. این موضوع نیز مایه نگرانی است. برای همین حدود ۷ سال پیش دانشگاه تهران، دانشگاه فردوسی و به تدریج سایر دانشگاهها بنیادهایی را با عنوان بنیاد حامیان شکل دادند و هدف آنها حمایتهای خیرخواهانه از دانشجویان کمبضاعت بود. البته امروز حوزه فعالیت این بنیادها توسعه یافته است.
او ادامه داد: بنیادها در بسیاری از حوزهها توفیق داشتند و امروز در کنار فعالیتهای خیرخواهانه، حمایت از اقدامات پژوهشی در بخشهای هوش مصنوعی، پروژههای مطالعاتی آب، محیط زیست و … صورت میگیرد.
امید از برگزاری گردهمایی نیکوکاران برای منسجم کردن فعالیتها در این بخش صحبت کرد و افزود: از آنجا که اتاق ایران در بورسیه نخبگان فعال شده است، امکان پوشش دانشجویان در رشتههای مختلف صنعتی برای آموزش هدفمند آنها، با استفاده از ظرفیت بنیادها و اتاقها وجود دارد. این همکاریها میتواند به بخشهای مطالعاتی و پژوهشی نیز تسری یابد.
او پیشنهاد داد: اتاقهای استانی هم میتوانند در حوزه اسکان دانشجویان به ویژه متاهلان و دختران فعال شوند. مصداقی هم در این حوزه داریم. بزرگترین خوابگاه دانشجویی حدود ۵۰ سال قبل به همت یکی از فعالان اقتصادی بزرگ راهاندازی شد. بنابراین دانشگاهها و اتاق ایران با توجه به شبکههایی که در سراسر کشور دارند میتوانند اهداف خود را به هم گره بزنند.
بر اساس اظهارات مدیرعامل بنیاد، دانشجویانی که ایدههای برتر داشته و قصد تجاریسازی آنها را دارند، مورد حمایت بنیاد قرار میگیرند.
روابط اتاق ایران و بنیاد حامیان باید مستمر و پایدار باشد
جواد فرهودی، عضو علیالبدل هیأت مدیره بنیاد حامیان علم و فناوری ایران نیز از ضرورت استمرار و پایداری در روابط دو طرفه بین فعالان اقتصادی و دانشگاهها صحبت کرد و گفت: جمعی از کسبوکارها که دغدغه محیط زیستی داشتند، اقدامی را انجام دادند و دور هم جمع شدند، جریانسازی کردند و به برندی در این حوزه تبدیل شدند. این هویتسازیها به استمرار برنامهها کمک خواهد کرد. از طرف دیگر برای تداوم در این جریان باید تقدیر از کسبوکارهای نیکاندیش را در اولویت کاری قرار داد.
مدیرانی صاحب دانش و خلاق تربیت کنیم
قدیرقیافه، نایبرئیس اتاق ایران نیز در واکنش به موضوعات مطرح شده، آنچه در جامعه ایران از همه چیز ناترازتر است را مدیریت عنوان کرد و گفت: علاوه بر نخبگان، کارگران ماهر نیز در حال خروج از کشور هستند چراکه در این سالها نتوانستیم مدیران صاحب دانش و مبتکری را به جامعه معرفی کنیم باید ضرورت دارد با همکاری هم تا ۵ سال آینده برای کسبوکارهای مختلف ۳۰۰ مدیر تربیت و معرفی کنیم.
او تأکید کرد: پذیرفتن مسئولیت در تأسیس خوابگاه دانشجویی یک ایده خوب است. سرمایهگذاری در این بخش امکانپذیر بوده و اتاقهای استانی میتوانند ورود کنند. باید مدلی برای همکاری با بنیاد طراحی شود. در این بین امکان استفاده از ظرفیت کمیسیون مسئولیت اجتماعی اتاق ایران با بنیاد هم وجود دارد.
چالش مالیاتی بنگاههای اقتصادی در اجرای پروژههای مسئولیت اجتماعی را برطرف کنیم
محمدرضا بهرامن، نایبرئیس اتاق ایران نیز با تأکید بر اهمیت مشارکت بین فعالان اقتصادی با جامعه دانشگاهی کشور، یکی از معضلات و عوامل بازدارنده را موضوع مالیاتی دانست و گفت: علیرغم اینکه طبق قانون امکان تخصیص بخشی از مالیات قطعی بنگاهها به حوزه مسئولیت اجتماعی، دیده شده است؛ اما سقف آن بسیار محدود بوده و موجب شده واحدها در اجرای این بخش از قانون، فعال نباشند.
او با بیان این نکته که امروز یکی از چالشها در بخش دانشگاهی، تأمین محل اسکان دانشجویان است، تصریح کرد: اتاقها در سراسر ایران میتوانند با همکاری بنیاد حامیان، این دغدغه اساسی را حل کنند. برای تشویق فعالان اقتصادی به تخصیص بخشی از درآمد به حوزه مسئولیت اجتماعی و حل این عارضه باید یک مدل را طراحی کنیم و بهترین راه، حل موضوع مالیاتی است. چنانچه این مشکل حل شود، تعداد زیادی از فعالان اقتصادی ورود میکنند. اتاقها میتوانند این ایده را ترویج دهند و فعالان اقتصادی را تشویق به همکاری کنند.
بهرامن ادامه داد: بنیاد میتواند پروژهها را به تفکیک استانی، تعریف و مشارکت مدنی فعالان اقتصادی را طلب کند. این کار موجب میشود در استانها مشکلات خوابگاهها حل شود. مدل طراحی و نهایی شد امکان تشریح آن در نشست هیأت نمایندگان وجود دارد. علاوه بر ظرفیت اتاق ایران، ظرفیت تشکلها را نیز نباید فراموش کرد.
دیدگاهتان را بنویسید