تدوین دورههای آموزشی برای توانمندسازی تیمهای مراقبت حمایتی و تسکینی سرطان
![توانمندسازی تیمهای مراقبت حمایتی](https://rian.ir/wp-content/uploads/2025/02/IMG_20250209_190052.jpg)
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری های معاونت درمان وزارت بهداشت از تدوین دوره های آموزشی مختلف در راستایتوانمندسازی تیمهای مراقبت حمایتی و تسکینی سرطان خبر داد و گفت: ارائه مراقبت حمایتی و تسکینی به آحاد جامعه متناسب با فرهنگ همان کشور است و وظیفه سیاستگذاران، ادغام خدمات مراقبتهای حمایتی و تسکینی در نظام سلامت و انجام نظام ارجاع به موقع، صحیح و استاندارد با تعیین تعرفه های مشخص و حمایت های اعتباری است.
![](https://behdasht.gov.ir/thumbnail/450-300_100_1/uploads/1/2025/Feb/09/IMG_20250209_190052.jpg)
به گزارش وبدا، همایش کشوری مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان و مراسم اهدای گواهینامه اولین دوره دیدگان آموزش مهارتی حرفه ای توانمندسازی تیمهای مراقبت حمایتی و تسکینی سرطان در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد.
دکتر ناصر ملک پور سرپرست مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری ها در این همایش گفت: موارد بروز سرطان به دلیل تغییرات سریع اجتماعی ناشی از روند توسعه و به ویژه افزایش سن جمعیت و رواج سبک زندگی نامناسب رو به فزونی است و پیش بینی میشود که سرطان، طی دهه های آینده، بار جهانی بیماری ها را به طور فزاینده ای به ویژه در کشورهای در حال توسعه، به خود اختصاص دهد.
وی در ادامه افزود: مواجهه با سرطان به عنوان یک حادثه تنش زا، جنبه های مختلف سلامت فردی از جمله سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی بیمار را به مخاطره می اندازد و آثار و تبعات این بیماری بر زندگی بیمار و خانواده، بسیار بالاست لذا ارائه مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان به منظور مدیریت علایم جسمی و غیر جسمی و کاهش عوارض و با هدف اولیه ارتقای کیفیت زندگی مبتلایان به بیماری سرطان و مراقبین و خانواده های آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
دکتر ملک پور تاکید کرد: مراقبت های حمایتی و تسکینی اثربخش و یکپارچه نیازمند سیاستگذاری ملی در ارتباط با ادغام آن در نظام سلامت، دسترسی به داروها، تجهیزات و ملزومات جهت بیماران نیازمند، آموزش کارکنان ارائه دهنده مراقبت سلامت و عموم جامعه است.
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری ها گفت: ارائه توانمندسازی تیمهای مراقبت حمایتی و تسکینی به آحاد جامعه متناسب با فرهنگ همان کشور است و وظیفه سیاستگذاران، ادغام خدمات مراقبتهای حمایتی و تسکینی در نظام سلامت و انجام نظام ارجاع به موقع، صحیح و استاندارد با تعیین تعرفه های مشخص و حمایت های اعتباری است.
وی افزود: در راستای توانمندسازی ارائه دهندگان توانمندسازی تیمهای مراقبت حمایتی و تسکینی سرطان، جهت پزشکان و پرستاران به عنوان هسته اصلی تیم مراقبتی، دوره های آموزشی مختلفی طراحی شده تا ضمن ارتقای دانش در حوزه سرطان، عملکرد بالینی تیم اصلی تقویت شود و در این راستا اولین دوره مهارتی مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان برای پزشکان و پرستاران دانشگاه های علوم پزشکی منتخب برگزار شد.
دکتر نسرین بیات معاون مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری ها نیز در همایش مذکور بیان داشت: امروزه در نظام سلامت، برخورداری و دسترسی به مراقبت های حمایتی و تسکینی در راستای بهره مندی از خدمات با کیفیت جزیی از حقوق افراد مبتلا به بیماری های تهدیدکننده زندگی است.
دکتر بیات با تشریح فرآیند انجام دوره های مهارتی توانمندسازی تیمهای مراقبت حمایتی و تسکینی افزود: حوزه مراقبتهای حمایتی و تسکینی جزو برنامه های ملی در وزارت بهداشت است که با رویکرد کار تیمی و چند تخصصی گروه های پزشکی و پیراپزشکی برنامه ریزی و هدف گذاری شده است و کلیه اسناد و مراجع بالادستی مورد نیاز آن از جمله “آیین نامه تاسیس و بهره برداری مراکز سرپایی مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان”، “دستورالعمل مدیریت خدمات حمایتی و تسکینی سرطان” و “شناسنامه و استاندارد خدمات و مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان در خانه” تدوین و ابلاغ شده است و همچنین “درسنامه مدیریت علایم و نشانه های مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان” ، «کوریکوم دوره آموزشی مهارتی و حرفه ای» و «ترجمه کتب مرجع بین المللی مرتبط» تهیه شده است که برای راه اندازی مراکز و ارائه خدمات استاندارد قابل استناد است.
همچنین دکتر لیلا مودب شعار دبیر دبیرخانه کشوری سرطان معاونت درمان نیز با اشاره به تعریف دقیق مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان تاکید کرد: این مراقبت ها از بدو تشخیص بیماری سرطان برای بیمار و خانواده وی شروع می شود و تمام نیازهای بیمار در ابعاد جسمی، روانشناسی و معنوی و اجتماعی را پوشش می دهد.
وی با تشریح ساختار های مختلف این مراقبت ها در نظام سلامت بیان داشت در استقرار نظام مراقبت حمایتی و تسکینی، توجه به ساختارهای ارائه خدمات از اهمیت خاصی برخوردار است.
وی افزود: مراقبتهای حمایتی و تسکینی با ساختارهای متعدد نظیر مراکز سرپایی، مراقبت درمنزل، مراقبت حمایتی و تسکینی دربیمارستان و غیره ارائه می شود که امکانات ومنابع موجود در نظام سلامت هر کشور و انتخاب بیماران (ترجیح بیماران) در طراحی ساختار مربوطه، اهمیت ویژه ای دارد. بدیهی است انتخاب مکان مراقبت متاثر از ویژگی های اجتماعی و جمعیت شناختی بیماران، خانواده و مراقبین آنها است.
وی در ادامه با معرفی تیم درمانی دخیل در ارائه مراقبتهای حمایتی و تسکینی سرطان شامل پزشک، پرستار، روانشناس، مددکار اجتماعی، متخصص تغذیه و فیزیوتراپی و سایرین را معرفی کرد و به تشریح فرصت ها و چالش های اجرای برنامه مراقبتهای حمایتی و تسکینی سرطان پرداخت.
گفتنی است این همایش کشوری که با مشارکت مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری ها، مرکز ملی آموزشی مهارتی حرفه ای وزارت بهداشت و موسسه نیکوکاری کنترل سرطان ایرانیان (مکسا) و با حضور رابطین سرطان دانشگاه های علوم پزشکی و نمایندگان سایر معاونت های وزارت بهداشت برگزار شد.
همچنین در این نشست کشوری ضمن تقدیر از تمامی دست اندرکاران دخیل در اجرای برنامه آموزشی مهارتی و حرفه ای مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان، گواهینامه مهارت آموزان پزشک و پرستار دانشگاه های علوم پزشکی منتخب مرحله اول اجرای برنامه از جمله کرمانشاه، شیراز، اراک، ارومیه، قم، اهواز، تهران، مشهد، اصفهان اعطا شد.
دیدگاهتان را بنویسید