آلودگی صوتی؛ بیماری خاموش شهرهای مدرن

تهیه و تنظیم: مهسا رفیع زاده وقتی از آلودگی صحبت میکنیم، ذهنها سریع بهسمت دود و هوا میرود. اما در دل زندگی شهری، نوعی از آلودگی وجود دارد که دیده نمیشود و با این حال، تأثیر عمیقی بر سلامت جسم و روان انسانها میگذارد: آلودگی صوتی. صدای بوقهای ممتد، رفتوآمد بیوقفه موتورسیکلتها، موزیکهای بلند، صدای دستگاهها و ساختوسازها… همه اینها آرامش شنیداری انسان را میبلعند. شاید بدن ما به این سر و صداها عادت کرده باشد، اما مغزمان نه. مطالعات بسیاری نشان دادهاند که آلودگی صوتی مزمن میتواند باعث افزایش فشار خون، اختلالات خواب، اضطراب، کاهش تمرکز، و حتی افزایش […]
تهیه و تنظیم: مهسا رفیع زاده
وقتی از آلودگی صحبت میکنیم، ذهنها سریع بهسمت دود و هوا میرود. اما در دل زندگی شهری، نوعی از آلودگی وجود دارد که دیده نمیشود و با این حال، تأثیر عمیقی بر سلامت جسم و روان انسانها میگذارد: آلودگی صوتی.
صدای بوقهای ممتد، رفتوآمد بیوقفه موتورسیکلتها، موزیکهای بلند، صدای دستگاهها و ساختوسازها… همه اینها آرامش شنیداری انسان را میبلعند. شاید بدن ما به این سر و صداها عادت کرده باشد، اما مغزمان نه.
مطالعات بسیاری نشان دادهاند که آلودگی صوتی مزمن میتواند باعث افزایش فشار خون، اختلالات خواب، اضطراب، کاهش تمرکز، و حتی افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی شود. کودکان و سالمندان بیش از دیگران آسیبپذیرند؛ کودکانی که در محلههای شلوغ زندگی میکنند، معمولاً دچار افت مهارتهای شناختی و افزایش تحریکپذیری هستند.
فرهنگ مقابله با آلودگی صوتی، فقط در کم کردن صدا نیست؛ در افزایش حساسیت نسبت به سکوت است. در مدرسه، خانه، اداره یا خیابان باید یاد بگیریم که صدا، حق دیگران است و سکوت، داروی زندگی مدرن.
شاید وقت آن رسیده در میان ازدحام زندگی شهری، برای گوشهایمان هم حق حیات قائل شویم.
دیدگاهتان را بنویسید