همفکری دولت و جامعه دانشگاهی در میز تخصصی «اطلاعرسانی در بحران»
نشست تخصصی اطلاعرسانی در بحران همزمان با هفتمین سالگرد زلزله کرمانشاه به همت شورای اطلاعرسانی دولت با حضور ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور، خانیکی، عضو هیات علمی گروه علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی و گلزاری، دبیر شورای اطلاعرسانی دولت، دوشنبه ۲۱ آبان در پژوهشکده سوانح طبیعی برگزار شد.
به گزارش وبدا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، این نشست که اولین نشست از سری نشستهای تخصصی در حوزه اطلاعرسانی در بحران بود در محل پژوهشکده سوانح طبیعی با حضور علاقهمندان و اصحاب رسانه برگزار شد.cدر این نشست با اشاره به عدم توجه کافی به مباحث مدیریت بحران، گفت: ایران جزو ۱۰ کشور بلاخیز دنیاست و بیش از ۹۰ درصد انواع بحرانها را در ایران داریم.
ربیعی با بیان اینکه در حال حاضر پیشرفتهای زیادی در خصوص مدیریت بحرانهای طبیعی صورت گرفته است و امیدواریم این پیشرفتها به ما در مدیریت بحرانها کمک کند، تاکید کرد: تاثیر بحران بر حیات اجتماعی آینده افراد نیز کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است و از این رو، برگزاری چنین نشستهایی از اهمیت زیادی برخوردار است.
دستیار اجتماعی رئیسجمهور گفت: در بحرانها، ارتباطات از اهمیت زیادی برخوردار است و البته منظور از ارتباطات، مسالهای فراتر از رسانهها است. ما هنوز در علتیابی بحرانهای اجتماعی به تفاهم نرسیدهایم. یکی از بحرانهای کشور، عدم فهم مشترک در بحرانهای اجتماعی است. خود تصمیم در مساله اجتماعی، بحران ایجاد میکند.
وی یکی از بحرانهای مهم را بحران بروکراسی دانست و اظهار داشت: کشورهای شبیه ما در بحرانهای طبیعی آسیبپذیر هستند. مدیریت بحران در کشور در حال توسعه، مشکل است. یکی از مشکلاتی که به بحران طبیعی گره خورده است، گسترش حاشیهنشینی است و بلایا در روستاها و در میان حاشیهنشینها بیشتر است.
ربیعی به بحران خشکسالی در کشور اشاره کرد و گفت: در این زمینه اگرچه کارهای زیادی صورت گرفته، اما همچنان کارهای زیادی نیز انجام نشده است. در هر سه مرحله بحرانها، چه پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران، نقش ارتباطات، حیاتی است. مهمترین عناوین مدیریت بحران هم، اطلاعرسانی صحیح است.
ربیعی در پایان تاکید کرد: یکی از موارد مهم در زمینه مدیریت پیش از بحران، تشکیل تیمهای رسانهای است. اگر به این مساله اهمیت داده نشود، خود اطلاعرسانی، بحرانزا میشود. حتی اینکه میزان اطلاعرسانی بیش از اندازه نیز باشد هم، بعضا بحرانآفرین میشود.
نظامهای اطلاعرسانی باید از رویکرد «تکذیبمحور» دور شوند
محمد گلزاری دبیر شورای اطلاعرسانی دولت نیز در ادامه این نشست به بررسی دلایل شکست «اطلاعرسانی» در مواقع بحران پرداخت و اظهار داشت: افکار عمومی، اطلاعرسانیها را موثر نمیدانند، همچنین کاهش نفوذ دولتها در اقناع افکار عمومی دومین دلیل عدم موفقیت در اطلاعرسانی در بحرانها است.
وی با بیان اینکه نظام تصمیمگیری در بحران، فاقد برنامه هماهنگ است، یکی از ریشههای آن را هراس از تصمیمگیری عنوان و تاکید کرد: عذرخواهی نکردن، عدم اطلاعرسانی و جبران خسارت باعث ایجاد نگاهی منفی در مردم نسبت به اطلاعرسانی خواهد شد.
دبیر شورای اطلاعرسانی دولت تصریح کرد: در جامعه امروز، دسترسی به اخبار در شبکههای اجتماعی تسریع شده است، بنابراین باید برنامهریزی مجددی صورت بگیرد. باید دستورالعملهایی در حوزه بحران تببین شود که اگر به بحران رسیدیم، بدانیم چه مسیری را طی کنیم. ارتقای ادراک مدیران نیز در این زمینه اهمیت دارد، بعضا مدیران روابط عمومی در این خصوص دچار مشکل میشوند.
وی با بیان اینکه هم مدیران و هم رسانههای ما نیاز دارند در زمینه بحران، تغییر نگرش داشته باشند و این مهم با ارتباطات نقطهای شکل نمیگیرد، افزود: بدون شک در بحرانها، رسانهها و از همه مهمتر صداوسیما نقش دارند. باید در حوزه اطلاعرسانی آنها را به رسمیت بشناسیم. در این گونه شرایط، ضروری است بهدنبال ساماندهی اطلاعرسانی در بحران باشیم.
گلزاری در ادامه سخنان خود بر ضرورت ایجاد ارتباط موثر با تشکلهای مردمنهاد و حمایت از پژوهشهای کاربردی تاکید کرد و گفت: ضرورت دارد برخی آییننامهها با تشکیل کارگروه ویژه اصلاح شوند. مهمتر از همه اینها این است که رسانههای رسمی کشور نیز اعتباربخشی شوند.
دبیر شورای اطلاعرسانی دولت تصریح کرد: دستگاههای اطلاعرسان باید از رویکرد تکذیبمحور دور شوند. این یک عادت در نظام اطلاعرسانی بوده و البته محال است با یک تکذیبیه رسمی بشود اعتبار دستگاه را حفظ کرد.
دولت به فکر تقویت ارتباطات بحران، سلامت و محیط زیست باشد
هادی خانیکی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی هم ضمن تاکید بر اهمیت موضوع اطلاعرسانی در مواقع بحران و کنار هم قرار گرفتن مطالعات ارتباطی و مطالعات بحران، اظهار کرد: پیشنهاد این است که دولت در این شرایط پیچیده جامعه، به فکر تقویت سه حوزه «ارتباطات بحران»، «سلامت» و «محیط زیست» باشد.
وی با اشاره به دوران همهگیری کرونا گفت: مسائل بحرانزا میتواند ما را نگران کند، اما در متن این تهدید، فرصتی هم از منظر ارتباطی وجود دارد و آن هم فرصت احیا و بازسازی وجهی از ارتباطات است که در جامعه آسیب دیده است.
خانیکی با بیان اینکه در جامعه ما نسبت به مسائل پیرامون نوعی کرختی به وجود آمده است، گفت: بعد از سیل نوروز ۱۳۹۸، رئیسجمهور وقت هیاتی را برای بررسی سیلاب تشکیل داد و برای نخستین بار ابعاد اجتماعی و فرهنگی سیلاب مورد بررسی قرار گرفت. در استان گلستان وقتی مراجعه کردیم، اولین مساله نهادهای رسمی این بود که در میان ساکنان هیچ توجهی به هشدارهای نهادهای رسمی نشد و در نهایت سخنان نهادهای مورد اعتمادشان از جمله گروههایی که آموزش معارف دینی را میدادند، پذیرفتند. در استان خوزستان نیز در میان اقوام عرب میگفتند که این سیل به صورت عمد برای جابهجایی اجباری آنها بوده است.
این صاحبنظر حوزه علوم ارتباطات افزود: از این تجربهها به کرات در سوانح مختلف وجود داشته است. بنابراین ارتباطات باید از طریق سرمایه اجتماعی، همبستگی، مشارکت و امید اجتماعی ایجاد شود و اگر این چهار مورد نباشد کار حکمرانی دچار اختلال میشود.
وی ادامه داد: اشکال در این است که گزارشهای رسمی در چرخه مناسبات رسمی باقی میماند و به زبان عامه ترجمه نمیشود و به همین ترتیب فهم مشترکی بین نهادهای کارگزار و ارتباطی شکل نمیگیرد. باید ارتباطات بحران از طریق تربیت نیروهای متخصص دنبال شود و سرمایه اجتماعی افزایش یابد و همزمان برای گسست نهادهای رسمی و غیررسمی فکری شود. همچنین مهم است که مرجعیت رسانه ای به رسانه های داخلی بازگردانده شود.
گفتنی است در این نشست که به صورت وبیناری نیز برگزار شد، بیش از 470 نفر به صورت برخط حضور داشتند.
مصرف خودسرانه آنتیبیوتیکها و تأثیرات آن بر سلامت جامعه
سرپرست تجویز و مصرف فرآوردههای سلامت سازمان غذا و دارو به بررسی تأثیرات مصرف خودسرانه آنتیبیوتیکها پرداخت و گفت: بسیاری از افراد بدون مشورت با پزشک و تنها به توصیه دیگران، اقدام به مصرف آنتی بیوتیک میکنند که این رفتار میتواند به بروز مشکلات بیشتر منجر شود.
به گزارش وبدا، دکتر راضیه کشاورز ملکی اظهار داشت: آنتیبیوتیکها بهطور خاص برای درمان عفونتهای باکتریایی تجویز میشوند؛ اما مصرف نادرست آنها مقاومت باکتریها را در برابر دارو افزایش میدهد و به مرور زمان درمان بیماریها را دشوارتر و طولانیتر میسازد.
وی به عوارض جانبی مصرف غیرمنطقی آنتیبیوتیکها اشاره کرد و گفت: از جمله این عوارض مشکلات گوارشی، واکنشهای آلرژیک و عفونتهای قارچی است که میتواند کیفیت زندگی افراد را کاهش دهد.
دکتر کشاورز ملکی در پایانپ توصیه کرد مردم پیش از مصرف هر نوع دارویی با پزشک مشورت کنند تا از عوارض جانبی و هزینههای اضافی جلوگیری و سلامت عمومی جامعه حفظ شود.
دیدگاهتان را بنویسید