«اصفهک»؛ از زلزله خانمان برانداز تا ثبت جهانی

بیرجند- «اصفهک» در خراسان جنوبی، از زلزله خانمان برانداز تا ثبت به عنوان روستای جهانی گردشگری، مسیری سرشار از خلاقیت و امید را طی کرده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: این روزها در حوزه گردشگری خراسان جنوبی یک خبر کام بسیاری از علاقمندان به این حوزه را شیرین کرد و آن ثبت جهانی روستای اصفهک شهرستان طبس به عنوان روستای جهانی گردشگری است.

روستایی که چند دهه قبل یک زلزله شدید را تجربه کرد و بیش از ۸۰ نفر از اهالی آن آسمانی شدند ولی همت و امید جوانان روستا در سال‌های بعد موجب شد تا بسیاری از خانه‌های روستایی در بافت قدیمی و زلزله زده احیا شده و رونق به اصفهک برگردد.

خلاقیت‌ها در اصفهک آنقدر متعدد شد که در نهایت به عنوان دهکده و یا همان روستای جهانی گردشگری انتخاب شد.

بعد از اینکه اصفهک به عنوان روستای جهانی گردشگری ثبت و این موضوع اعلام جهانی شد، چند تن از خبرنگاران و فعالان حوزه گردشگری و راهنمایان گردشگری از نقاط مختلف خراسان جنوبی و کشور به این روستا آمدند تا از نزدیک با جاذبه‌های آن آشنا شوند.

«اصفهک»؛ از زلزله خانمان برانداز تا ثبت جهانی

شور زندگی در اصفهک

وارد روستا که شدیم ساعات اولیه صبح بود و سکوت دلنشینی فضا را پر کرده بود اما کم کم مردم روستا از خانه‌های زیبای خود بیرون آمدند و برای یک مراسم خاطره انگیز به مناسبت ثبت جهانی روستا آماده شدند.

بانویی نان می پخت، آن دیگری دار قالی کوچکش را به فضای باز آورده بود، چند نفر دیگر دیگ آش بار گذاشته بودند و خلاصه شور و نشاطی برپا بود.

در روستا بیش از هر چیز خانه‌های بوم گردی به چشم می‌خورد و به این معنا بود که مردم بومی روستا می‌دانستند برای جذب گردشگر در وهله اول باید زیرساخت‌های مناسب را فراهم کنند.

به سراغ جوانی می‌روم که اکثر اهالی روستا علی رغم جوانی اش، وی را پیشکسوت بازسازی خانه‌های روستایی اصفهک می‌دانند.

نامش محسن مهدی زاده است، کامپیوتر خوانده ولی به واسطه غیرت نسبت به روستا و علاقمندی به آن آستین همت برای بازسازی بالا زد.

نسبت به اصفهک عِرق و تعصب داشتم

مهدی زاده در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: روستا در حال تخریب و نابودی بود که من این موضوع را دوست نداشتم و می‌خواستم دستی به سر و روی آن کشیده شود و خانه‌های قدیمی روستا دوباره احیا شود.

وی گفت: به نظر من اینکه مردم متوجه شدند که می‌توان خرابی‌ها را بازسازی کرد و دوباره به زندگی در همان روستای قدیمی بازگشت بسیار ارزشمند و خوشحال کننده است و برای من حتی بیش از ثبت جهانی آن ارزش دارد.

مهدی زاده با اشاره به اینکه آشتی مردم با بافت قدیمی روستا که بر اثر زلزله تخریب شده بود روز به روز بیشتر می‌شود، اظهار کرد: قشنگی کار به این است که کار با تعداد کمی شروع شد اما کم کم نظر همه را به خود جلب کرد.

«اصفهک»؛ از زلزله خانمان برانداز تا ثبت جهانی

حمایت دولت برای بازسازی در حوزه زیرساخت‌ها بود

این جوان فعال روستای اصفهک با بیان اینکه بیشترین حمایت دولت در بازسازی و مرمت بافت قدیمی روستای اصفهک در حوزه زیر ساخت‌ها چون برق و … بود، بیان کرد: کار بازسازی برای من به صورت جدی از سال ۸۹-۹۰ شروع شد و کار تا همین امروز ادامه پیدا کرده است.

سکینه کاظمی مادر محسن مهدی زاده، جوانی است که بازسازی در بافت قدیمی و زلزله زده روستا را آغاز کرده است.

این بانوی خوش لهجه و مهربان نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: بعد از زلزله این حرف در بین مردم پخش شده بود که اینجا جن زده شده است! چرا که زلزله جان ۸۲ نفر از اهالی روستا را گرفته بود.

اشک شوق دلنشین

وی بیان کرد: به خاطر همین وقتی پسرم کار بازسازی را شروع کرد همه به من می‌گفتند که جلوی پسرت را بگیر، آخر او در خرابه‌های جن زده چه کار می‌کند ولی پسرم عزم خود را برای بازسازی جزم کرده بود و من نیز برای او و کارگرها غذا و چای می‌بردم.

چشم‌های بانوی موی سپید اصفهک پر از اشک شوق می‌شود و می‌گوید: امروز خوشحالم که نتیجه تلاش‌ها به ثمر نشسته و بسیاری از خانه‌ها احیا شده است و مردم برای دیدن اصفهک به این روستا می آیند.

بازار عکس گرفتن و انتشار آن در فضای مجازی نیز گرم است و فعالان حوزه گردشگری می‌خواستند زیبایی‌های این روستای زیبا را با دیگران به اشتراک بگذارند.

به سراغ فعالان حوزه گردشگری می‌روم. بانویی خود را سارا حیدری معرفی می‌کند و از شهر شیراز برای دیدن اصفهک آمده است.

«اصفهک»؛ از زلزله خانمان برانداز تا ثبت جهانی

از شیراز تا اصفهک

با تعجب از او می پرسم چه انگیزه‌ای باعث شده که این مسیر طولانی را از شیراز تا بیرجند و از بیرجند تا طبس را طی کند که پاسخ می‌دهد: وقتی موضوع ثبت جهانی اصفهک را شنیدم برایم بسیار جالب بود که این روستا چه جاذبه‌ای دارد که نگاه جهانی را به خود جلب کرده است.

وی افزود: الان به نظرم بسیار زیبا است و خوشحالم که این مقصد را برای سفرم انتخاب کردم.

حسین عرب، رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طبس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: امروز اگر اصفهک به عنوان دومین روستای کشور عزیزمان ایران انتخاب می‌شود نتیجه کار و تلاش افراد بسیاری است.

وی با اشاره به اینکه کار بازسازی روستا از حدود ۱۵ سال قبل آغاز شده است، بیان کرد: امروز همه ما به اصفهک و مردم پر امید آن افتخار می‌کنیم که اتفاقات زیبایی را رقم زدند که بی شک ماجرای خلاقیت آنان در بازسازی خانه‌های روستایی در تکمیل پرونده و انتخاب اصفهک به عنوان دهکده جهانی گردشگری بسیار تأثیرگذار بود.

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طبس ادامه داد: کار سخت ما در اصفهک از امروز شروع می‌شود و مردم جهان و مردم ایران نگاه دیگری به این روستای زیبا دارند.

اصفهک می‌تواند الگو باشد

عرب یادآور شد: به نظر من با توجه به ملاک‌هایی که برای انتخاب این روستا وجود داشته است، می‌توان اصفهک را به عنوان یک الگو در کشور مطرح کرد.

وی با تأکید بر اینکه می‌خواهیم برنامه‌های علمی و پژوهشی را در اصفهک بیشتر کنیم، اظهار کرد: در این روستا میدان رصد احداث شده و تورهای گردشگری نجوم برگزار می‌کنند که بسیار ارزشمند است.

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طبس بیان کرد: در شهرستان طبس علاوه بر اصفهک، ژئو پارک جهانی طبس، چند کاروانسرا نیز ثبت جهانی هستند.

اصفهک، نماد خلاقیت و امید و ساختن بعد از ویرانی است. اصفهک و مردمان پرتلاشش نشان دادند می‌توان از دل ویرانه‌ها ساخت و تا رسیدن به قله پیش رفت.

linkلینک کوتاه خبری :

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید