۵ عامل کمبود سیب‌زمینی/ دولت به عنوان مسئول تعدیل بازار پاسخگو باشد

به گفته اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی تهران، بازار سیب‌زمینی به دلایلی چون نبود الگوی کشت و بی‌توجهی دولت، در وضعیت بحرانی قرار گرفت و دستگاه‌های متولی امنیت غذایی مردم، هنوز به درستی نتوانسته‌اند این مشکل را رفع کنند.

 رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی تهران به بررسی چالش‌ این روزهای بازار سیب‌زمینی و راهکارهای مدیریت بازار پرداخت و بیان کرد: ما در شرایطی قرار داریم که عوامل مختلفی دست به دست هم داده‌اند تا گرانی سیب‌زمینی به وجود بیاید. من نه به عنوان یک مسئول، بلکه به ‌عنوان یک شهروند می‌گویم که دستگاه‌های مرتبطی که ذی‌نفع هستند باید پاسخگوی این مساله باشند؛ اما هیچ ‌کدام توضیح روشنی نمی‌دهند.

کارگر در ادامه افزود: این سوال مطرح است که چرا صادرات سیب‌زمینی با وجود نیاز داخلی انجام شده است؟ چرا برنامه‌ریزی و پیش‌بینی برای این شرایط از قبل صورت نگرفت؟ این موضوعات ناشی از سوءمدیریت و نبود هماهنگی در زنجیره‌های مرتبط است.

وی با اشاره به یکی دیگر از عوامل بروز این اتفاق اظهار کرد: کاهش تولید، یکی از دلایل اصلی بروز مشکل در تامین سیب‌زمینی است. در سال گذشته تولید سیب‌زمینی فراوان بود و حتی کشاورزان بخشی از آن را به ‌جای علوفه به دام دادند اما امسال به دلیل ضررهای سال گذشته، بسیاری از کشاورزان کشت سیب‌زمینی را کاهش داده و به محصولات دیگر روی آوردند. این تغییر در الگوی کشت (نبود الگوی کشت مناسب)، سوءمدیریت در پیش‌بینی از سوی متولیان و عدم حمایت از کشاورزان، باعث کمبود محصول در بازار شده است.

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی تهران با اشاره به نقش صادرات سیب‌زمینی در کاهش این محصول در داخل کشور بیان کرد: صادرات به ‌خودی‌خود ایرادی ندارد و حتی می‌تواند به اقتصاد کشاورزان نیز کمک کند اما این موضوع باید به ‌گونه‌ای مدیریت شود که ابتدا نیاز داخلی کشور تامین شود. ما مخالف صادرات محصولات کشاورزی نیستیم اما اگر این صادرات باعث شود که مردم داخل کشور با گرانی مواجه شوند، قطعا باید تجدیدنظر شود، متاسفانه این‌بار، صادرات بدون پیش‌بینی مناسب انجام شده و فشار آن بر دوش مردم افتاده است.

وی با تاکید بر تاثیر افزایش نرخ ارز بر گرانی سیب‌زمینی تصریح کرد: افزایش نرخ ارز هم قطعا در بروز این مشکل تاثیرگذار بوده است. وقتی قیمت دلار بالا می‌رود، تولیدکننده ترجیح می‌دهد که محصولات خود را با قیمت دلاری بفروشد، این موضوع باعث شده تا سیب‌زمینی در بازار داخلی با قیمت بالاتری عرضه شود و صادارت افزایش یابد.

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی تهران در واکنش به خبر تزریق مقادیر زیادی سیب‌زمینی به بازار، بیان کرد: متاسفانه این موضوع در عمل به ‌درستی انجام نمی‌شود. گفته شده که غرفه‌های شهرداری سیب‌زمینی را با قیمت ۲۷ هزار تومان عرضه می‌کنند؛ اما اگر کسی بتواند این سیب‌زمینی‌ها را پیدا کند و بپزد، واقعا جای تعجب دارد! این تناقض‌ها باعث شده تا ذهنیت مردم خراب شود و بی‌اعتمادی به بازار افزایش یابد.

کارگر اضافه کرد: در حال حاضر، واردات می‌تواند یکی از راه‌حل‌ها باشد. هند در سال‌های گذشته، مبدا خوبی برای واردات سیب‌زمینی بوده است. دولت باید به ‌سرعت وارد عمل شود و با جلوگیری از صادرات بی‌رویه و کنترل قیمت‌ها، بازار را به ثبات برساند. امیدواریم که با اقدامات به ‌موقع، این وضعیت بهبود یابد.

وی بیان کرد: پیشگیری بهتر از درمان است اما وقتی پیشگیری صورت نگرفته، باید سریعا به دنبال درمان باشیم. این چالش‌ها در تامین سیب‌زمینی برای مردم باید چهار ماه پیش با برنامه‌ریزی و نظارت دقیق مدیریت می‌شد.

linkلینک کوتاه خبری :

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید