نوروز و رمضان؛ فرصتی برای تغذیه سالم

کنترل عوامل محیطی مانند آب، غذا، هوا، فاضلاب، پسماند و ناقلین بیماری ها در پیشگیری از بسیاری از بیماری های واگیر و غیرواگیر نقش حیاتی دارد. دسترسی جهانی به غذای ایمن و مغذی، کلید حفظ زندگی و ارتقای سلامت و یک نیاز کلیدی است که در دستور کار 2030 اهداف توسعه پایدار قرار دارد.

به گزارش وبدا، ایمنی غذا، تغذیه و امنیت غذایی به طور جدایی ناپذیری با همدیگر مرتبط هستند. مواد غذایی ناایمن حاوی باکتری ها، ویروس ها، انگل ها یا مواد شیمایی مضر باعث ایجاد بیش از 200 بیماری از اسهال گرفته تا سرطان می شود. همچنین یک چرخه معیوب از بیماری و سوء تعذیه ایجاد می کند و به ویژه بر نوزادان، کودکان، سالمندان و بیماران تاثیر می گذارد. 

 

بر اساس بررسی و برآورد سازمان جهانی بهداشت، 600 میلیون نفر (تقریبا 1 نفر از هر 10 نفر در جهان) پس از خوردن غذای آلوده بیمار می شوند و 420.000 نفر هر ساله جان خود را از دست می دهند که منجر به از دست رفتن 23 میلیون سال زندگی سالم می شود. 

 

کودکان کمتر از 5 سال، 40 درصد از بار بیماری های ناشی از غذا را به دوش می کشند و سالانه 125.000 مرگ و میر را به همراه دارند. همچنین تخمین زده شده است که سالانه 110 میلیارد دلار در هزینه های بهره وری و پزشکی ناشی از غذای ناایمن در کشورهای با درآمد کم و متوسط از دست می رود. بیماری های منتقله از غذا با فشار بر سیستم های مراقبت های بهداشتی و آسیب رساندن به اقتصاد ملی، گردشگری و تجارت مانع توسعه اجتماعی-اقتصادی می شود. 

 

برگزاری جشن و سرور در فرهنگ سرزمین ایران جایگاه والایی دارد؛ یکی از مهمترین آنها، جشن نوروز است که پیشینه و تاریخچه ای سه هزار ساله دارد و یکی از کهن ترین عیدهای ملی در جهان به حساب می آید. در ایام نوروز مردم ایران به دید و بازدید از همدیگر می روند و با تهیه غذاهای متنوع و محلی از یکدیگر پذیرایی می کنند. 

 

بسیاری از مردم کشورمان نیز از تعطیلات نوروز استفاده کرده و به مسافرت و گردش می روند. در ایام نوروز برخی از استانها و شهرهای کشور، پذیرای انبوهی از مسافران و گردشگران هستند؛ به نحوی که مراکز اقامتی و پذیرایی با ظرفیت کامل و بعضا بیش از ظرفیت طراحی شده، خدمات ارائه می کنند. 

 

در سال جاری و باتوجه به تقارن ایام عید نوروز و ماه مبارک رمضان، اهمیت توجه به تغذیه و پیشگیری از بیماری های ناشی از غذا، اهمیت ویژه ای دارد و برنامه ریزی برای تامین، حفظ و ارتقای سلامت آحاد افراد جامعه از اولویت های دولت و وزارت بهداشت است. به همین منظور برنامه سلامت نوروزی وزارت بهداشت با همکاری های بین بخشی در بخش بهداشت محیط از 11 اسفندماه امسال آغاز شده و تا 15 فروردین ماه 1404 ادامه دارد.

 

منبع: مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت

linkلینک کوتاه خبری :

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید